Se termină oferta de bani ieftini pentru băncile europene

Autor: Catalina Apostoiu 29.06.2010

Banca Centrală Europeană (BCE) încearcă să-i asigure pe investitori că expirarea joi a programului de creditare de urgenţă a băncilor, program cu o valoare de 442 de miliarde de euro, nu va destabiliza sistemul financiar, deşi creditorii din regiune ezită în continuare să se împrumute reciproc, scrie The Wall Street Journal.

Banca a lansat programul de creditare pe 12 luni cu o dobândă de 1% vara trecută pentru a încuraja creditarea sectorului privat şi a asigura un volum adecvat de lichiditate în cadrul zonei euro.

De atunci, programul, care reprezintă mai mult de jumătate din operaţiunile de furnizare de lichidităţi ale BCE, a devenit vital pentru băncile din Grecia, Spania şi alte ţări lovite de criza datoriilor din regiune. Băncile spaniole au acuzat BCE că dă dovadă de un comportament "absurd" prin faptul că nu reînnoieşte facilitatea, conform Financial Times.

Costul finanţării în euro pe piaţa interbancară a urcat până la un maxim pe opt luni luni, în condiţiile în care băncile se pregătesc pentru expirarea programului. Euribor la trei luni a urcat luni la 0,754% pe an, cea mai ridicată valoare de la 1 octombrie 2009 încoace.

Unii investitori se tem că băncile din zona euro, incapabile să se împrumute de pe piaţa interbancară, ar putea avea dificultăţi în a înlocui finanţarea BCE, în pofida asigurărilor repetate ale băncii că va oferi fonduri în condiţii similare, însă numai pe trei luni, începând de astăzi.

Băncile din regiune se pregătesc pentru acest eveniment, acumulând lichidităţi prin intermediul altor operaţiuni de creditare ale BCE.

"Ne aşteptăm la un nivel extrem de ridicat de participare în cadrul operaţiunii de refinanţare pe trei luni", a declarat Nick Matthews, economist în cadrul Royal Bank of Scotland. El estimează că cererea pentru fonduri ar putea depăşi 250 de miliarde de euro.

BCE se găseşte într-o situaţie dificilă în care încearcă în acelaşi timp să reducă dependenţa creditorilor europeni de lichidităţile sale şi să diminueze tensiunile din sectorul bancar. Banca a anunţat că va desfăşura şi o operaţiune specială de creditare pe şase zile joi.

Totuşi, acţiunile BCE ar trebui să preîntâmpine o creştere prea mare a dobânzilor creditelor corporate şi ale altor credite acordate sectorului privat, spun analiştii.

Operaţiunea de creditare pe trei luni şi oferta pe şase zile ar urma să reducă tensiunile de pe pieţe, iar BCE ar putea lua în considerare prelungirea facilităţii pe trei luni şi să reintroducă credite pe şase luni, conform lui Patrick Jacq, strateg în cadrul BNP Paribas.

Totuşi, dacă va continua să ofere credite ieftine sistemului bancar, BCE ar putea crea în timp presiuni inflaţioniste.