Urmează o vară bursieră plină de nervozitate şi volatilitate pe indici

Autor: Vlad Anastasiu 29.06.2010

Bursa de la Bucureşti a închis ieri tot în scădere, pentru a treia şedinţă consecutiv, cea mai mare corecţie din piaţă fiind consemnată de indicele BET-FI, care grupează cele cinci societăţi financiare, de aproape 5% faţă de referinţă. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a coborât ieri cu 3,6%, în timp ce indicele energetic BET-NG a pierdut puţin peste 3,4% faţă de referinţă. Per ansamblu însă, în luna iunie indicii au înregistrat corecţii de 4,8% pe BET-FI şi 5,9% pe BET.

"Chiar dacă nu există variaţii foarte mari faţă de sfârşitul lunii mai, Bursa în luna iunie a fost extrem de volatilă. A fost o nervozitate mai mare în piaţă, au fost foarte multe ştiri care au influenţat piaţa, în ambele sensuri, şi dacă la începutul lunii am văzut o revenire, indicii au trecut pe minus spre sfârşitul lunii. Toată vara mă aştept la o nervozitate mare în piaţă şi o volatilitate ridicată", a declarat Mihai Mureşian, broker în cadrul societăţii de intermediere Intercapital Invest.

Cea mai mare scădere la categoria societăţilor financiare a fost consemnată de acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au coborât cu peste 5,9% faţă de referinţă. Cel mai mare rulaj la această categorie a fost consemnat de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), de peste 3,1 mil. lei. Titlurile SIF5 au pierdut puţin peste 5,7% faţă de cotaţia de luni, coborând la preţul de 1,15 lei/unitate.

Tot în sectorul financiar, titlurile bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV) au continuat corecţiile, înregistrând scăderi importante, de 1,9% şi respectiv 4,3% faţă de referinţă.

Titlurile Broker Cluj (BRK) au înregistrat cea mai mare scădere dintre societăţile din sectorul financiar, de aproape 6,8% faţă de referinţă, coborând la preţul de 0,261 lei/unitate.

"Pe vară mă aştept la o evoluţie laterală sau la o scădere de mică amploare. Nu exclud însă că sunt şanse ca piaţa să spargă minimele anului, pe anticiparea unor ştiri negative. Majoritatea investitorilor din piaţă sunt speculatori, care sunt foarte atenţi la ştirile din piaţă. O primă ştire la care piaţa va reacţiona este anunţul referitor la următoarea tranşă a FMI", a adăugat Mureşian.

Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri s-a ridicat la peste 9,1 mil. euro, peste media rulajelor de la începutul lunii, volumul de tranzacţionare de ieri depăşind 38,1 mil. acţiuni. Cel mai mare rulaj din piaţă a fost consemnat de acţiunile BRD, de aproape 6,8 mil. lei.

Scăderi importante au fost consemnate şi de societăţile din sectorul construcţiilor utilitare, titlurile Condmag Braşov (COMI) şi Dafora Mediaş (DAFR) consemnând scăderi de 6,5% şi respectiv 7% faţă de referinţă.

"În următoarea perioadă mă aştept ca şi lichiditatea pieţei să scadă. Nu cred că vom continua să înregistrăm rulaje atât de ridicate ca în ultima perioadă. Din toamnă mă aştept la o stabilizare şi eventual la reluarea creşterilor, la început timide. Este important ce se întâmplă şi pe extern, ce se întâmplă cu climatul macroeconomic european", a încheiat Mureşian.

Pe extern, principalele burse europene accelerau şi ele scăderile, cea mai mare corecţie fiind consemnată de indicatorul francez CAC 40, care cobora cu aproape 2%. Indicele american Dow Jones deschidea şedinţa de ieri pe scădere, cu o corecţie redusă, de doar 0,1%.

De urmărit astăzi