Lipsa speculatorilor şi rulajele în creştere trec titlurile BVB în categoria defensive

Autor: Vlad Anastasiu 29.06.2010

Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), compania care operează piaţa de acţiuni de la Bucureşti, au înregistrat în ultimele patru şedinţe o scădere de doar 3,3%, în ciuda scăderilor de peste 11% pe indicele BET şi de aproape 15% pe indicele societăţilor financiare, BET-FI, înregistrate în acelaşi interval.

Ieri, acţiunile BVB se tranzacţionau în scădere cu doar 1,8% faţă de referinţă, fiind cotate la 26 lei/unitate.

"Evoluţia titlurilor BVB se datorează în principal structurii acţionariatului societăţii, din care lipsesc speculatorii sau sunt într-o pondere extrem de redusă. Din această cauză apreciez că titlurile Bursei nu înregistrează o evoluţie conformă cu indicii şi nici nu mă aştept să vedem prea curând o evoluţie în ton cu piaţa pe acţiunile BVB", a explicat Gabriel Necula, directorul adjunct de tranzacţionare din cadrul societăţii de intermediere Prime Transaction.

Rulajul mediu zilnic din acest interval s-a ridicat la puţin peste 20.000 de titluri, în acţionariatul BVB regăsindu-se preponderent societăţi financiare de intermediere şi puţine persoane fizice. În plus, volatiliatatea redusă pe acţiunile BVB le face neatractive pentru investitorii speculativi.

"Vorbim despre un alt profil de investitori interesaţi de acţiunile BVB. Sunt societăţi de brokeraj, interesate de strategii pe termen mediu şi lung, nu de variaţii de plus minus 10%", a adăugat Necula. În plus, o altă explicaţie pentru care titlurile BVB au înregistrat scăderi atât de reduse sunt rulajele în creştere din această perioadă, valoarea transferurilor din ultimele patru şedinţe depăşind 30 mil. euro.

"Titlurile BVB sunt direct legate de volumul tranzacţiilor. Atâta timp cât volumul tranzacţiilor este ridicat, indiferent dacă indicii scad sau urcă, BVB are de câştigat din comisioanele pe care le încasează. Important pentru Bursă este ca piaţa să fie cât mai lichidă. În momentul în care rulajele se vor reduce, cred că preţul pe titlurile BVB va reacţiona în consecinţă şi va coborî", a explicat şi Ovidiu Şerdean, broker în cadrul societăţii de intermediere IFB Finwest, care deţine 1,59% din titlurile Bursei. Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri a depăşit nivelul de 7 mil. euro.

Un alt factor care ar putea duce la creşterea cotaţiilor BVB ar putea fi listarea de noi companii pe Bursă. Acest potenţial nu s-a concretizat foarte mult în ultimii ani, numărul de companii nou listate fiind extrem de redus în acest interval. În plus, BVB s-a confruntat în ultima perioadă şi cu delistarea unor companii, ceea ce pentru Bursă a însemnat pierderea unor venituri. "În afară de creşterea rulajelor, şi listarea unor noi companii ar putea duce la aprecierea titlurilor BVB. Este o perioadă în care companiile preferă să aştepte. În plus, nici statul nu şi-a manifestat intenţia să listeze din companiile deţinute mai devreme de 2013, din cauza preţurilor mici", a adăugat Şerdean.

Lipsa investitorilor speculativi din acţionariatul BVB, precum şi volatiliatea redusă a titlurilor, fac acţiunile atractive pentru investiţii pe termen mediu şi lung, ceea ce le încadrează în categoria titlurilor defensive.

"Pe fondul volatilităţii reduse a acţiunilor, cred că putem încadra titlurile BVB în categoria acţiunilor defensive. În orice caz, trebuie atenţie la perioadele în care rulajele tind să scadă", a încheiat Şerdean.

Cel mai important factor de creştere a titlurilor BVB rămâne astfel creşterea veniturilor Bursei, care se transpune în mare parte în creşterea profiturilor.