Cele mai importante evenimente ale zilei

Ziarul Financiar 29.06.2010

1. Indicele oficial: preţurile locuinţelor au stat pe loc în ultimul an. Scădere de doar 3,9%, potrivit statisticii. Institutul Naţional de Statistică a prezentat astăzi primele informaţii referitoare la evoluţia preţurilor la locuinţe, iar în primul trimestru al acestui an scăderea a fost de doar 3,9% faţă de anul 2009, anul de începere a anchetei bazate pe datele comunicate de către notarii publici. Preţurile apartamentelor din Bucureştri au scăzut cu 5,7%, în timp ce casele individuale din oraşe s-au depreciat cu 4,3%. În afara Capitalei preţurile apartamentelor au scăzut cu doar 1,6%, în timp ce casele de la ţară s-au ieftinit cu 4,3%.

2. Cursurile de referinţă ale BNR pentru euro şi dolar au urcat la noi valori record. Banca Naţională a României a anunţat pentru marţi un nou nivel record pentru cursul leu/euro, dar şi pentru cursul leu/dolar. Astfel, un euro a fost cotat la 4,3523 lei, în creştere cu 2,66 bani faţă de nivelul înregistrat luni. Dolarul a crescut la nivelul record de 3,5697 lei la cursul de referinţă, în creştere cu 7,01 bani faţă de nivelul înregistrat luni.

3. Vlădescu: O misiune a FMI va veni în România în perioada 20 - 23 iulie. O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va afla la Bucureşti în perioada 20 - 23 iulie, iar rectificarea bugetară va fi efectuată după discuţiile cu experţii instituţiei financiare internaţionale, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. Misiunea FMI urmează să evalueze criteriile îndeplinite de autorităţile române în primul semestru al anului.

4. Tranzacţii record cu contracte futures pe bursa de la Bucureşti. Investitorii de pe Bursa de la Bucureşti (BVB) au realizat în ultimele două zile tranzacţii record cu contractele futures Euro/Ron cu scadenţe în decembrie şi septembrie. Contractele cu scadenţa decembrie au fost cele mai tranzacţionate (50 de tranzacţii prin care s-au transferat 3.500 de contracte), investitorii pariind pe un curs cuprins între 4,48 şi 4,5 lei/euro pentru finalul anului. Valoarea tranzacţiilor a depăşit 15 mil. lei.

5. Poşta, companie cu pierderi de 43 milioane de euro şi-a schimbat încă o dată conducerea. Compania de stat Poşta Română are un nou director general, pe Dumitru Daniel Neagoe, fostul director executiv al companiei, care îl înlocuieşte pe Tudor Gabriel Bohâlţeanu, care a demisionat din funcţie, potrivit oficialilor companiei. Tudor Gabriel Bohâlţeanu, fost vicepreşedinte al băncii de stat Eximbank, a venit la conducerea Poştei Române în septembrie anul trecut.