Una din două camere din staţiunea Mamaia stă goală

Autor: Mirabela Tiron 29.06.2010

Doar jumătate din camerele hotelurilor din staţiunea Mamaia de pe litoralul românesc au fost ocupate de turişti în luna iunie, hotelierii încasând circa 10 milioane de euro, mai puţin cu 50% faţă de situaţia în care unităţile ar fi operat la capacitate maximă, potrivit calculelor ZF.

În iunie, în cea mai cunoscută staţiune de pe litoralul românesc şi-au petrecut vacanţa 250.000 de turişti, potrivit datelor centralizate de Asociaţia de Promovare a Litoralului până la 27 iunie, iar tariful mediul de cazare pe noapte a fost de 40 de euro de persoană.

În medie, circa 10.000 de turişti s-au cazat zilnic în unităţile din Mamaia, capacitatea totală de cazare în hotelurile din această staţiune fiind de 20.600 de locuri, potrivit aceleiaşi surse. "Situaţia turiştilor din Mamaia şi de pe întreg litoralul românesc se explică prin faptul că românii au ales oferte mai atractive ale hotelierilor din Bulgaria sau Grecia. Litoralul românesc concurează cu cel bulgăresc, pentru care cererea românilor a crescut datorită pachetelor all-insclusive", a declarat Mircea Vladu, proprietarul agenţiei de turism Prestige Tours.

Cele mai afectate hoteluri de lipsa de turişti au fost cele economice, de o stea, două şi trei stele, care au operat cu mai puţin de jumătate de camere pline. Spre comparaţie, deşi tarifele practicate de unele hoteluri de cinci stele din Mamaia sunt duble faţă de cele practicate de hotelurile de lux din cea mai cunoscută staţiune din Bulgaria, Nisipurile de Aur, gradele de ocupare ale acestor unităţi au depăşit nivelul de 50%.

Citiţi mâine în ZF o analiză despre încasările de pe litoralul românesc în luna iunie