Companiile americane: „Creşterea TVA este un semnal foarte neinspirat pentru investitori”

Autor: Alexandru Anghel 30.06.2010

Reprezentanţii ambasadei Statelor Unite ale Americii, consultanţii şi directorii companiilor americane cu activităţi în România apreciază că majorarea TVA la 24% şi impunerea rapidă a modificării creează un mediu economic instabil şi ar putea speria investitorii străini. Totodată, aceştia apreciază că termenul de circa 1 săptămână, disponibil pentru implementarea noii cote de TVA este prea scurt.


"Responsabilitatea autorităţilor din România este să păstreze România competitivă. Creşterea TVA la 24% este un semnal foarte neinspirat pentru investitori iar impactul economic nu este pozitiv", declarat Blair LaBarge, consilier economic la Ambasada SUA în România, în cadrul evenimentului American Business Forum, organizat de Business Review. El a adăugat că România are potenţial de creştere în toate sectoarele economice însă volumul investiţiilor americane pe plan local depind de capacitatea guvernului de a menţine sau de a ridica atractivitatea investiţională, unul din punctele de lucru fiind parteneriatele public private.
"Din cauză că Guvernul nu a pus la punct legislaţia PPP-urilor, cred că mulţi investitori îşi îngheaţă investiţiile", a declarat LaBarge.

Potrivit reprezentanţilor ambasadei SUA, investiţiile directe ale companiilor americane ajung la 1,5 miliarde de dolari, în timp ce investiţiile totale, derulate în România prin diviziile europene ale acestor companii, ajung la mai mult de 10 miliarde de dolari. Potrivit lui LaBarge, în 2009 valoarea investiţiilor a ajuns la 0,5 miliarde de dolari şi au vizat în principal sectoare economice precum industria auto, IT sau sectorul de energie.

Creşterea TVA va influenţa consumul

Brian Arnold, partner tax and legal service la PwC Romania, apreciază că măsura de creştere a TVA nu a fost surprinzătoare, din moment ce reducerea pensiilor nu era acceptată de către FMI, şi va avea un impact negativ asupra consumului local şi a comportamentului consumatorului.

"Este surprinzător şi termenul rapid de aplicare a acestei decizii. O săptămână. Sistemele IT şi de facturare trebuie în acest timp să fie updatate. Schimbările de taxe peste noapte creează un mediu instabil şi probleme pentru companii", a declarat Arnold.

El a apeciat că majorarea TVA va îngreuna activitatea unor businessuri locale, care vor necesita cresteri de capital. La această piedică, potrivit PwC, se adaugă şi impozitul pe castigul din bunuri de capital, pe dobanzi sau pe dividende şi rambursarea deficitară a TVA către companii.

În acest context ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat că Guvernul ar putea cere FMI a patra derogare de la plata datoriilor către companii, deoarece în primul semestru nu s-au făcut progrese privind reducerea nivelului arieratelor statului către firme.

"Un lucru bun este cota unică de impozitare, de 16%, unde România stă mai bine decât SUA. Sperăm că nu va fi crescută. România nuar eînsă un sistem transparent de taxe şi sperăm că România va adipta o strategie a taxelor care va face ţara atractivă din punct de vedere investiţional", a spus Arnold.

Riscul actual poate fi bun pentru România

Louis Coomans, CEO al companiei de consultanţă Marsch în Europa de Est, a declarat că în conjunctura economică actuală România ar putea avea de beneficiat şi depinde de autorităţi să influenţeze aspectul investiţional naţional, ca adaos la piaţa de consum local, care este principalul atu.

"România nu este în grupul ţărilor cu probleme. Are o piaţă internă de consum destul de mare, care ţine consumul la un nivel acceptabil", a spus Coomans. El a amintit şi de companiile de outsourcing de servicii care se extind în Europa de Est, după ce au testat pieţa indiană sau asiatică şi nu au putut adapta acolo modelul de business. "Aici România ar putea beneficia şi trebuie să lucreze în următorii ani. Aud tot mai des de companii de servicii care nu au succes în India şi se întorc în CEE. România are forţă de muncă foarte bine calificată pentru acest sector", a spus Coomans.