Pereţii care absorb căldura

Autor: Vlad Anastasiu 30.06.2010

Americanii de la DuPont, cu afaceri anuale de 26 mld. dolari, vor să livreze pe piaţa locală materiale de construcţii inteligente, destinate în principal reducerii consumului de energie, şi, în ciuda preţurilor mari, reprezentanţii companiei consideră că România este pregătită pentru introducerea panourilor Energain, care se transformă în gel pentru a putea absorbi căldura din interiorul clădirilor. Cum vor reuşi însă să vândă panouri de 45 euro/mp pe o piaţă care este în scădere cu 17%?



eprezentanţii companiei americane DuPont, cu afaceri şi în domeniul construcţiilor, sunt de părere că viitorul industriei de profil îl reprezintă dezvoltarea tehnologiilor de reducere a consumului de energie şi implicit a costurilor, în condiţiile în care se acordă o atenţie din ce în ce mai mare acestor două considerente.

"Tendinţa mondială actuală de economisire a energiei şi de reducere a costurilor se resimte şi în industria materialelor de construcţii, iar noile materiale sunt concentrate tocmai pe aceste două mari direcţi. Pe de o parte sunt eficiente din punctul de vedere al consumului de energie şi chiar dacă la început sunt mai costisitoare decăt materialele tradiţionale, prin reducerea consumului de energie conduc în timp la o reducere a costurilor de întreţinere", a declarat Jordi Gavalda, directorul de vănzari pentru Europa din cadrul diviziei Building Innovations, DuPont.

Printre materialele de construcţii inteligente pe care compania americană vrea să le promoveze pe piaţa locală se numără panourile termice Energain, dar şi alte tipuri de materiale precum membranele hidroizolante Tyvek.

Cum funcţionează Energain. Panourile Energain au dimensiuni standard de 1metru x 1,2 metri x 5,26 milimetri, iar acestea se instalează în spatele pereţilor de rigips sau a plăcilor de tavan fals.

Panourile încep să absoarbă căldura din interiorul încăperii, pe măsură ce temperatura din cameră depăşeste 22 de grade, aceasta fiind înmagazinată în interiorul panourilor.

Pe măsură ce panourile absorb din căldura din interior, acestea capătă o consistenţă gelatinoasă. În momentul în care temperatura din cameră scade sub 18 grade, panourile încep să degaje din căldura înmagazinată, revenind la forma iniţială. Acest tip de material se recomandă pentru clădirile cu sistem de climatizare pe bază de aer condiţionat, unde pe timp de vară costurile de răcire a clădirii scad în medie cu 35%, iar iarna costurile pentru încălzire se reduc cu circa 15%. Preţul mediu pentru panourile Energain se ridică la circa 45 euro/mp.

"Acest tip de material poate fi instalat pe orice fel de suprafaţă, atăt pentru pereţi, căt şi pentru tavan. Oferă un confort sporit în ceea ce priveşte asigurarea unei temperaturi interioare constante şi în plus ajută şi controlul calităţii aerului, fiind ideal pentru spitale sau instituţii publice sau clădiri de birouri. Pe piaţa din Romănia nu am livrat încă astfel de panouri, am avut cerere pentru un proiect de birouri, dar care a fost amănat pentru moment", a explicat Ondrej Homola, directorul de vănzări pentru Europa Centrală şi de Sud din cadrul DuPont, divizia Building Innovations.

Reduce consumul cu 35%. "Gradul de reducere a consumului de energie este greu de stabilit cu exactitate, pentru ca depinde de foarte multe variabile, precum poziţia clădirii, gradul de însorire pe timpul zilei şi diferenţele de temperatură între zi şi noapte.

În condiţiile de teste, realizate în Germania unde gradul de însorire este similar cu cel din Romănia, utilizarea panourilor Energain a dus la o reducere a consumului de energie de pănă la 45%. O reducere medie a consumului se situează însă pe la un 35%", a explicat Gavalda.

Executivul a apreciat însă că dacă se folosesc mai multe tipuri de materiale de construcţii, cu caracteristici similare, de reducere a consumului de energie, costurile cu întreţinerea clădirii scad cumulat. "Dacă se folosesc alte tipuri de materiale, precum membrana Tyveck care reflectă aproximativ 85% din căldura razelor solare, creşte reducerea consumului de energie, utilizarea aerului condiţionat pentru climatizarea clădirii fiind redusă".

Membrana Tyvek dezvoltată de DuPont este destinată hidroizolării plafoanelor clădirilor, dar permite în acelaşi timp eliberarea de aburi şi vapori din interiorul acestora. Membrana poate fi utilizată şi în izolarea pereţilor exteriori ai clădirii şi asigură în acelaşi timp şi o izolare termică, însă gradul de izolare în acest caz este redus.

Reticienţa constructorilor. Cei doi executivi apreciază că cea mai mare reticienţă pe piaţa locală vine din partea constructorilor şi nu din partea clienţilor, din acest punct de vedere cei doi fiind de părere că piaţa din Romănia este pregătită pentru introducerea materialelor de construcţii inteligente.

"Piaţa din Romănia este pregătită pentru soluţii inteligente. Cea mai mare reticienţă vine din partea firmelor de construcţii, care nu sunt dispuse să promoveze astfel de materiale, şi nu din partea clienţilor care ar fi dispuşi să plătească pentru ele. Misiunea noastră în Romănia devine astfel crearea de cerere pentru companiile de profil", a adăugat Homola.