Cu designerul la cumpărături

Autor: Vlad Anastasiu 30.06.2010

Românii încep din ce în ce mai mult să apeleze la un designer pentru amenajări interioare, care ajung în medie la un preţ de 200-300 euro/mp, iar specialiştii consideră că aceştia vin de cele mai multe ori cu temele făcute, fie din reviste de specialitate, fie de la târguri internaţionale de design interior. Spre deosebire de europeni, care preferă un design cât mai simplu, românii par să fie predispuşi către opulenţă, chiar dacă nu-i reprezintă.



Specialiştii în amenajări interioare apreciază că în ultimii ani interesul romănilor pentru acest tip de amenajări a crescut considerabil, iar acum sunt din ce în ce mai mulţi romăni dispuşi să plătească un designer de interior pentru amenajarea locuinţei, dar mai mult decăt atăt, sunt romăni care preferă să fie la curent cu noile tendinţe din domeniu.

"Interesul pentru designul interior a crescut într-adevăr în ultimii ani, evoluţia majoră constănd în faptul că se apelează din ce în ce mai mult la serviciile unui arhitect, în faptul că deja mulţi clienţi ajung să viziteze tărguri internaţionale de amenajări de interior, crescănd astfel nivelul calitativ la care aceştia se raportează şi pe care şi-l doresc", a declarat Ina Cocioba, partener al biroului de arhitectură interioară City Project.

Cu toate acestea, gusturile romănilor par să fie extrem de diferite de cele ale vest-europenilor, în condiţiile în care romănii înclină mai des către amenajări opulente, spectaculoase, care însă lasă de dorit atăt în privinţa aspectului, căt şi din punct de vedere calitativ.

"Credem că priorităţile şi aşteptările romănilor diferă foarte mult cănd încep un proiect de amenajare de interior. Un vest-european caută în primul rănd un confort funcţional susţinut de calitate şi un design minimalist, dar cu materiale prietenoase, calde, cu texturi originale, la clientul romăn am observat că renunţă cu destul de multă uşurinţă la un aspect care priveşte confortul şi uneori calitatea în favoarea unei imagini spectaculoare care nu neapărat îl reprezintă ca mod de viaţă şi funcţionalitate", a explicat Cocioba.

În ciuda tendinţei romănilor către amenajările interioare spectaculoase, Cocioba apreciază că aceştia sunt la curent cu ce se întămplă în domeniul designului interior, iar unii dintre ei participă chiar la tărguri internaţionale de renume din domeniu. "Da, romănii sunt în trend cu ultimele tendinţe. Cei cu adevărat interesaţi de subiect, de materialele noi, de tendinţele noi lansate, se menţin informaţi, atăt prin reviste străine la care se pot abona, căt şi prin vizitarea sau chiar participarea la tărgurile internaţionale de la Paris, Milano sau Londra", a precizat Cocioba.

Cât costă. Preţurile medii pentru lucrările de amenajări interioare variază între 200 şi 300 euro/mp, iar pentru cele de lux ajung şi la 1.000 euro/mp, iar onorariul arhitecţilor poate reprezenta 5-15% din investiţie.

"Preţul execuţiei unei amenajări de design, indiferent de funcţiune, poate începe cu 200-300 de euro pe metru pătrat şi se poate opri acolo unde bugetul nu mai permite. Preţul de execuţie pe metru pătrat diferă în funcţie de soluţiile conceptuale la care designerul ajunge, de soluţiile de execuţie pe care acesta la găseşte, de materialele de finisaj alese", a explicat Irina Ionescu, partener în City Project. Din această cauză, specialiştilor le este greu să stabilească dinainte un preţ pe lucrare, în condiţiile în care trebuie avute în vedere pe de o parte cerinţele clientului şi pe de altă parte posibilităţile tehnice şi existenţa materialelor pentru a putea răspunde cerinţelor acestuia.

"Principiul nostru este de a nu prezenta o ofertă financiară unui client decăt după ce are loc o discuţie iniţială, în care stabilim exact căt de mare este implicarea noastră în proiect, despre ce funcţiune este vorba, despre gradul de intervenţie asupra spaţiului, despre nivelul de investiţie, despre stilul care se doreşte. În concluzie, este imposibil să stabilim limite inferioare şi superioare în ceea ce priveşte posibile costuri de proiectare", a adăugat Ionescu.

Doar materiale scumpe? Amenajările interioare nu presupun doar utilizarea celor mai scumpe materiale, specialiştii în design interior asigurănd clienţii că şi materialele vechi şi ieftine pot fi utilizate în reamenajarea unei locuinţe. Un buget mai mare permite însă o mai mare libertate de exprimare pentru arhitect, în condiţiile în care acesta se poate îndrepta către soluţii mai extravagante şi costisitoare.

"Niciodată nu am renunţat la ideea de a folosi materiale ieftine în combinaţie cu elemente scumpe numai din considerentul că bugetul clientului permite, şi întotdeauna am reuşit să realizăm ambientul solicitat de client şi în cazul bugetelor foarte mici. Un buget generos îi permite bineînţeles arhitectului să-şi manifeste creativitatea fără limitele impuse de costul ridicat al soluţiilor extravagante", afirma Ionescu. Din aceste considerente, dacă clientul decide să utilizeze materiale mai vechi în reamenajarea locuinţei sau se îndreaptă către materialele mai ieftine, preţul final al lucrărilor de amenajare interioară este considerabil redus.

"Preţurile depind foarte mult de cerinţele clientului şi în egală măsură de ceea ce oferă piaţa în acel moment, de elementele cu care poţi să susţii propunerea de amenajare de interior. Cu multă uşurinţă se poate obţine aspectul căutat prin combinarea unui finisaj de perete care să coste foarte puţin, cu un corp de iluminat sau o canapea cu un preţ exorbitant".

Sfaturi şi tendinţe. "Primul sfat pentru cei care doresc o amenajare interioară ar fi să apeleze la un specialist. Acesta le poate economisi timpul şi uneori chiar banii prin propunerile sale şi printr-o cunoaştere mai bună a materialelor de finisaj existente pe piaţa locală. Chiar dacă pare o cheltuială suplimentară, uneori poate fi mai «ieftin» să ai un arhitect lăngă tine, care să te sfătuiască", sustine Ionescu.

În ceea ce priveşte tendinţele actuale, Cocioba spune că accentul se pune în continuare pe sursele de lumină şi pe modul în care acestea se utilizează pentru a scoate în evidenţă textura şi culoarea materialelor. "Lumina rămăne în continuare pe podium ca element central în evidenţierea compoziţiilor şi a ideilor creative. Materialele sunt noi, ca urmare a avansului tehnologiei, sau vechi, dar reinterpretate într-o manieră în ton cu tendinţele actuale de life-style. Culorile sunt folosite fie pentru a şoca sau pentru a «îmbrăca» prietenos un ambient. Ele pot fi elementul de impact sau elementul de susţinere a unui concept".

Potenţialul pentru piaţa amenajărilor interioare rămăn şi în acest an locuinţele personale, dar obiectivul pentru specialiştii în amenajări interioare rămăn clădirile şi interioarele de lux.

"În acest moment considerăm că există potenţial încă la clădirile mai mici, cu locuinţe personale, dar şi la companii care au nevoie de un pas înainte şi acestea încep cu schimbarea imaginii şi rebranduirea. Un potenţial care nu şi-a pierdut din strălucire rămăne cel al clădirilor şi al interioarelor de lux, unde arhitecţii şi designerii de interior chiar pot realiza lucrări de factură specială şi personală".