Dezvoltatorii israelieni au construit apartamente şi în criză. Lupta va fi să le vândă

Autori: Vlad Anastasiu , Cristi Moga 30.06.2010

Israelienii de la Adama sunt primul dezvoltator străin care a trecut pragul de 1.000 de locuinţe finalizate în România.

Dezvoltatorii imobiliari israelieni Adama şi Digal Investment au continuat să construiască apartamente în actuala perioadă de criză, dar marele efort va fi să vândă apartamentele realizate, în condiţiile în care măsurile de austeritate adoptate de Guvern întârzie deciziile cumpărătorilor. Cele două companii mai au de găsit cumpărători pentru mai mult de 400 de apartamente într-o perioadă în care investiţiile majore, precum achiziţia unei locuinţe, sunt de regulă amânate.

Digal Investment a finalizat primul proiect cu 125 de apartamente de pe piaţa locală - Obor Towers din Capitală -, în timp ce Adama a ajuns la 1.250 de apartamente finalizate în Bucureşti şi în ţară.

Dacă în Obor Towers mai sunt disponibile 70 de apartamente, în timp ce pentru alte 15 locuinţe dezvoltatorii negociază cu clienţii semnarea contractelor finale, Adama are spre vânzare 350 de apartamente finalizate nevândute şi continuă să construiască alte 148 de apartamente în Braşov.

"Am avut perioade dificile, în care veneam şi în loc să vindem apartamente stăteam şi beam ceai. În 2009 cred că am vândut în jur de 10 apartamente tot anul. Ne-am gândit ce să facem, dar într-un final am decis să mergem mai departe cu proiectul, am mai adus bani de acasă şi am reuşit să finalizăm", a declarat Hai Solomon, omul de afaceri care deţine 65% din proiectul dezvoltat în zona Obor.

Faţă de începerea construcţiei preţurile au scăzut cu circa 20%. Cu toate acestea, cea mai ieftină locuinţă - o garsonieră cu o suprafaţă construită de 43 mp, ajunge la un preţ de 64.000 de euro plus TVA, în condiţiile în care preţul de 1.050 de euro/metrul pătrat se aplică la suprafaţa totală, care include balconul şi spaţiile comune.

Pe de altă parte, Adama vinde în Braşov garsoniere cu preţuri pornind de la 44.000 de euro, în proiectul EvoCasa Braşov în care două blocuri cu 148 de apartamente vor fi finalizate până în luna ianuarie 2011.

Reprezentanţii Adama spun că au vândut 60% din acest proiect până în prezent, dar mai au alte 350 de apartamente finalizate şi nevândute în alte proiecte construite în ultimii doi ani.

"Cele mai multe apartamente finalizate şi vândute le avem în Bucureşti şi Bacău. Numărul total de apartamente finalizate şi vândute se ridică la aproximativ 900 de unităţi. Avem circa 350 de apartamente finalizate, dar nevândute încă, şi aproximativ 150 de apartamente în curs de finalizare", spune Asher Lax, director de vânzări al Adama.

Israelienii sunt primul investitor străin care trece de pragul de 1.000 de apartamente construite în România, oamenii de afaceri locali care au trecut deja de acest prag fiind Dan Ioan Popp (Impact), Valentin Vişoiu (Conarg) şi fraţii Negoiţă (Domus Stil).

În ciuda situaţiei actuale incerte şi a faptului că în cele 30 de luni de când proiectul este la vânzare au fost vândute doar 55 de apartamente, dezvoltatorii proiectului din Obor speră ca în următorul an să reuşească să vândă cele 70 de apartamente care mai sunt disponibile. Compania a început rambursarea creditului luat de la Piraeus pentru dezvoltarea proiectului, întreaga sumă urmând a fi rambursată în termen de doi ani.

În timp ce reprezentanţii Obor Towers spun că urmăresc în primul rând persoanele cu lichidităţi, care "vor prefera să investească banii într-un apartament decât să plătească impozit pe dobânzi", Adama se concentrează pe metode alternative de finanţare şi pe programul guvernamental "Prima casă".

"În proiectul din Braşov cele mai multe apartamente au fost cumpărate prin credite bancare şi prin programul Prima casă. Foarte puţini clienţi au venit direct cu banii cash. În plus, mulţi au apelat şi la sistemul «Rent and Buy», care presupune un avans de 25%, apoi plata în rate a 5% din apartament în decurs de 18 luni, după care se plăteşte integral restul de 70%", a adăugat Lax.

Aceste proiecte au fost începute în special în anul 2008, când semnele crizei erau vizibile, dar magnitudinea ei nu era anticipată de către managerii din piaţă. Acum, dezvoltatorii Obor Towers spun că se vor gândi bine înainte să înceapă construcţia unui proiect pe un teren de 7.500 de metri pătraţi pe care îl deţin în Băneasa, iar nici Adama nu are planuri concrete pentru începerea unor noi investiţii, deşi deţine suprafeţe importante de teren.

"Nu avem planificate noi ansambluri rezidenţiale. Avem terenuri în multe oraşe din ţară, precum Arad, Timişoara şi Cluj, dar aşteptăm. Oricum, când vom reîncepe să construim vom da drumul întâi la faza a doua a proiectelor din Bucureşti, în special la Edenia şi Armonia din Titan", au mai spus reprezentanţii Adama.