Investitorii străini: Suntem dezamăgiţi de decizia Guvernului. Aşteptăm şi măsurile de relansare

Autor: Mediafax 30.06.2010

Creşterea TVA va descuraja investiţiile, România devenind una dintre ţările cu cea mai mare TVA din UE, iar în acest sens Guvernul trebuie să adopte măsuri de stimulare a investiţiilor pentru a compensa efectele negative ale majorării taxei, consideră Consiliul Investitorilor Străini (CIS), instituţie al cărei preşedinte este Mariana Gheorghe (foto), directorul executiv al OMV Petrom, cea mai mare companie din România.

"Suntem dezamăgiţi de decizia Guvernului de a creşte TVA la 24% şi credem că această măsura va avea efecte negative importante asupra economiei. Prin urmare, considerăm că este necesar ca Guvernul să implementeze un pachet mai larg de măsuri care să ducă la creşterea eficienţei în sectorul public şi la stimularea investiţiilor, pentru a compensa efectele negative ale creşterii TVA şi pentru a promova creşterea economică", informează CIS.

Totodată, CIS reclamă timpul foarte scurt pe care agenţii economici îl au la dispoziţie pentru implementarea măsurii, ceea ce va afecta grav afacerile.

Companiile folosesc sisteme IT complexe care cer timp şi resurse financiare pentru a fi ajustate, conform CIS.

"Facem un apel către Guvern să ia în considerare aceste dificultăţi legate de implementare atunci când va publica normele la ordonanţa de urgenţă care a introdus creşterea TVA. În mod special, normele ar trebui să includă măsuri tranzitorii în ceea ce priveşte TVA la servicii, cum ar fi leasing, serviciile prestate în mod continuu."

Consiliul Investitorilor Străini are 117 companii membre ale căror investiţii cumulate în România de aproximativ 30 de miliarde de euro reprezintă aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate din 1990 până în prezent.