George Copos: Marea problemă este că nu suntem uniţi, iar statul ia decizii de unul singur

Autor: Mirabela Tiron 30.06.2010

George Copos, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri români, susţine că mediul de afaceri are de suferit din cauza faptului că nu există patronate unite, care să se lupte cu Guvernul.

"Problema este că în România sunt 13 patronate cu 13 voci diferite. În această situaţie tot ce putem face este să strângem din dinţi. Dacă am fi avut nişte patronate puternice care să vină cu soluţii şi să fie consultate de Guvern, probabil că s-ar fi putut evita majorarea TVA-ului, care nu ajută deloc mediul de afaceri. Guvernul a luat decizia majorării TVA-ului de unul singur", a declarat George Copos, proprietarul Ana Holding, grup cu venituri de 60 mil. euro şi 2.000 de angajaţi.

În ciuda faptului că peste 70% din PIB este adus de companiile private, acestea nu au o voce care să conteze în relaţia cu Guvernul, care nu a fost în stare să taie cheltuielile bugetare şi care ia acum măsuri ce afectează mediul de business. Copos a menţionat că în condiţiile majorării TVA-ului până la 24%, va trebui să continue cu restructurările. "Restructurarea ar putea implica şi disponibilizări", precizează Copos, care a renunţat la 600 de oameni de la sfârşitul anului 2008 în urma restructurărilor realizate. "Oamenii de afaceri trebuie să reziste (...), însă cred că foarte puţine companii autohtone au şanse să rămână în viaţă", a opinat Copos.