Dacă ar fi companii, echipele de fotbal din Anglia, Spania şi Italia ar falimenta imediat

Autor: Alexandru Matei 01.07.2010

Dacă ar fi companii private, campionatele de fotbal din Anglia, Spania şi Italia ar da faliment în numai doi ani, este concluzia la care a ajuns grupul AT Kearney într-un studiu cu privire la starea de sănătate financiară a celor mai puternice cinci campionate de fotbal din Europa.

La capitolul sustenabilitate financiară, cluburile din Germania şi Franţa stau foarte bine, în schimb cele din Anglia, Spania şi Italia, cunoscute pentru excesele privind salariile şi sumele alocate pentru transferuri, sunt un dezastru.

Rentabilitatea activelor (ROA), sau cum au fost investite activele cluburilor, este negativă în cazul campionatului englez (-5%), italian (-12%) şi spaniol (-7%) şi pozitivă în cazul Franţei (1%) şi Germaniei (2%).

Privită din punct de vedere economic, cluburile din toate cele cinci campionate fac o afacere proastă atunci când fac transferuri pentru că cumpără scump şi vând ieftin. De exemplu, suma medie la care cluburile din Italia cumpără jucători este de 0,94 milioane de euro, iar cea de vânzare este de 0,67 milioane de euro. Diferenţa este mai mare în cazul campionatului spaniol, cluburile cumpărând sezonul trecut jucători la un preţ mediu de 2,25 mil. euro şi vânzând la 0,89 milioane de euro. Această sumă a fost foarte probabil influenţată de transferurile record făcute de Real Madrid în vara anului trecut, când clubul din capitala Spaniei a cheltuit 250 de milioane de euro pentru a aduce jucători precum Cristiano Ronaldo sau Kaka.

Cele mai mari venituri sunt atrase de cluburile engleze, cu un total de 2,38 miliarde de euro, fiind urmate de cele din Germania, cu 1,75 miliarde de euro. În cazul tuturor celor cinci campionate, cea mai mare parte a veniturilor vine din drepurile de televizare. Acestea reperezintă 68% din total în cazul cluburilor italiene şi 48% în cazul celor din Marea Britanie.
Dacă s-ar pune problema unui faliment, cluburile britanice ar face rost de cei mai mulţi bani prin vânzarea de "active" pentru că valoarea jucătorilor din acest campionat este de 3,22 miliarde de euro. Pe locul doi se află cluburile spaniole cu 2,57 miliarde de euro, urmate de cele italiene cu 2,43 miliarde de euro.