Euro coboară la 4,34 lei pe o piaţă calmă

Autor: Liviu Chiru 01.07.2010

Leul a recuperat ieri teren în faţa euro, ştergând o parte din pierderile acumulate în ultimele trei zile, când a consemnat noi minime istorice. Pe piaţa valutară euro s-a tranzacţionat ieri la 4,34 - 4,35 lei.

BNR a calculat un curs de 4,3537 lei, cu 1,51 bani sau 0,35% sub vârful istoric consemnat în ziua precedentă.

"Piaţa este foarte liniştită, practic nu s-a mişcat nimic. Volumele tranzacţionate sunt modeste", a comentat un dealer. În prima parte a săptămânii interesul pentru tranzacţionare urcase semnificativ, pe fondul volatilităţii crescute. În timp ce clienţii de retail cumpărau agresiv valută, jucătorii străini vindeau euro, mizând tocmai pe o corecţie de curs. Analiştii grupului francez Société Générale, acţionarul majoritar al BRD, îşi sfătuiau chiar clienţii la începutul săptămânii să parieze pe o întărire a leului până la un curs de 4,2 lei pentru un euro.

De data aceasta, scăderea cursului s-a produs fără o intervenţie evidentă a BNR, deşi dealerii se aşteptau la o astfel de mişcare, după ce în ultimii doi ani s-a creat o tradiţie ca banca centrală să se opună mişcărilor bruşte de curs. BNR a preferat de data aceasta să se concentreze doar asupra stabilităţii dobânzilor pe piaţa monetară, organizând o licitaţie pentru a absorbi excesul de lei de pe piaţă. Băncile îşi împrumutau ieri lei între ele pentru perioade foarte scurte la dobânzi de 5%-6% pe an, uşor sub dobânda-cheie a BNR, de 6,25% pe an.