Doi sinucigaşi pe o plajă fierbinte

Autor: Ziarul de Duminica 02.07.2010

Spectacolul "O zi de vară", după Slawomir Mrozek, în regia lui Marcel Ţop, coproducţie a Institutului Polonez şi a Fundaţiei "Ileana Mustatză" se va juca, pe parcursul întregii veri, la Sala "George Constantin" a Teatrului Nottara din Bucureşti, prima reprezentaţie urmând să aibă loc duminică, 4 iulie, de la ora 19.30.

Într-un loc singuratic de pe o plajă, un bărbat elegant, cu gesturi controlate, îşi scoate banii din buzunar, apoi, îi rupe fâşii, bancnotă cu bancnotă. În scenă intră şi un băiat în costum negru, care îşi pregăteşte precipitat scăunelul ca să se spânzure. "Un spectacol care vrea să vorbească cu cinism, cruzime, frust şi sarcastic, cu umor implicit, despre ceva ce este de la sine cinic, crud, frust şi sarcastic: viaţa noastră de fiecare zi", precizează regizorul Marcel Ţop.
Este anul 1984 şi la capătul parabolei filosofice şi sociale din "O zi de vară" se recunosc uşor urme din plictiseala existenţală şi disperarea metafizică a teatrului absurdului. Personajul care dirijează logic situaţiile, dezvoltându-le prin luciditate şi controlul minţii, nu se va da în lături de la construcţiile machiavelice. Neprevăzutul, incontrolabilul nu au ce căuta în viaţa lui. Stăpân pe orice situaţie şi întreprindere, lui îi reuşeşte totul. Tocmai de aceea şi vrea să se sinucidă: din saţietate.
Celuilalt sinucigaş nu îi reuşeşte nimic: de la înot pînă la un minim succes în viaţă şi dragoste. Simetria funcţionează perfect.
Odată cu apariţia unei tinere, cei doi colegi de sinucidere se găsesc brusc într-o situaţie concurenţială. Solidaritatea dintre ei - şi aşa palidă - se volatilizează. Fata va ocupa poziţia de surpriză a vieţii: trofeu compensator destinat ratatului sau noua victorie dorită de învingător.