Lionăchescu: În timp ce alţii au început să crească, noi comemorăm doi ani de criză. E nevoie de oameni credibili

Autor: Cristi Moga 04.07.2010

Doru Lionăchescu, partener principal al casei de investiţii Capital Partners, spune că la 1 iulie am comemorat doi ani de la intrarea în criză, fără a fi luate măsuri reale de restructurare şi a readuce în discuţie varianta unui guvern de tehnocraţi.



România a intrat pe o pantă descendentă al cărei capăt nu se întrevede, iar în toamnă lucrurile s-ar putea înrăutăţi, în condiţiile în care actualele măsuri - de scădere a salariilor din sectorul bugetar şi de majorare a cotei de TVA - nu vor fi suficiente pentru echilibrarea bugetului.

"Consider că măsura de majorare a TVA nu este suficientă, iar toamna ne va prinde cu un nou val de măsuri. Problema nesustenabilităţii pensiilor trebuie rezolvată, fie prin impozitare, fie prin întârzierea ieşirii la pensie. În timp ce alţii au început să crească, la noi se adânceşte groapa după doi ani de criză, pe care, tehnic, i-am comemorat la 1 iulie. Putem spune că nu a fost luată nicio măsură reală de restructurare, iar dovada acestui fapt este execuţia bugetară pe cinci luni (deficitul bugetar a ajuns la 3,1% din PIB la sfârşitul lunii mai - n. red.)", comentează Lionăchescu.

Consultantul în vârstă de 47 de ani, care a lucrat de-a lungul anilor în băncile ING, Citibank şi Bancpost, consideră că există o serie de economişti capabili să scoată România din criză, dar "până nu se conştientizează cât de gravă este problema, nu se va schimba nimic".

"Cota unică este greu de apărat în momentul acesta şi nu exclud revenirea la o impozitare progresivă. În ritmul în care mergem, văd o modificare a gărzii de la Guvern cu un grup de tehnicieni care să acţioneze pe termen limitat, cu suport tacit în Parlament. Sunt oameni pregătiţi precum Mihai Tănăsescu, Daniel Dăianu, Mugur Isărescu, Lucian Croitoru care ar putea fi o soluţie. Oameni cu credibilitate şi o bună cunoaştere a economiei."

În acelaşi timp, şi puţinii investitori care erau cu ochii pe România în această perioadă au intrat în expectativă, în condiţiile în care se obişnuiseră cu scenariul scăderii pensiilor, iar decizia Curţii Constituţionale de a interzice această măsură a fost surprinzătoare.

"Ne uităm de la o săptămână la alta. Tranzacţiile sunt întârziate până va fi clarificată forma finală a măsurilor luate de Guvern, ale căror efecte se vor vedea în decurs de câteva luni. Pentru oamenii din afara României a fost o surpriză majoră decizia Curţii Constituţionale privind pensiile, după ce fusese realizat un «gentlemen's agreement» cu reprezentanţii FMI. Totul a fost dat peste cap", spune Lionăchescu.

Cumperi acum dacă îţi asumi pierderi pe termen scurt

Două categorii de investitori mai sunt interesate în prezent de România: cei care îşi asumă că nu vor avea câştiguri pe termen scurt, ci ar putea înregistra pierderi şi fondurile de investiţii care au stat în ultima perioadă "cu banii la ciorap", în aşteptarea corecţiilor de preţuri.

"Climatul investiţional este neprietenos cu investitorii pe termen lung, în condiţiile în care au fost create doar stimulente pentru speculatori. Sunt totuşi o serie de investitori dispuşi să investească acum în România, deoarece nu îi interesează să câştige în următorii 2-3 ani. Pe de altă parte, mai este o categorie de fonduri de investiţii care pot profita de preţurile corectate şi au totodată presiune din partea acţionarilor, care au pus bani în urmă cu trei ani şi nu văd deocamdată investiţiile", afirmă consultantul.

Lionăchescu spune că investitorii caută companii aflate pe creştere, cu potenţial pentru noi majorări ale afacerilor cu cel puţin 10% anual şi care să fie evaluate în jur de 50 de milioane de euro, în condiţiile în care tranzacţia medie în prezent este de 6,4 milioane de euro.

"La cinci luni dinamica tranzacţiilor era bună. Volumul ajunsese la 211 milioane de euro, în creştere cu 65% faţă de perioada similară a anului trecut. Investitorii vor face compromisuri şi să accepte să cumpere inclusiv afaceri mai mici, în condiţiile în care tranzacţia medie a ajuns la 6,4 milioane de euro. Trebuie să ne împăcăm cu ideea că suntem o ţară mică şi săracă. Să nu mai visăm cai verzi pe pereţi."

Avantajul diminuării valorii de tranzacţionare îl reprezintă faptul că pentru o achiziţie de 6-7 milioane de euro investitorii nu au, de regulă, nevoie de finanţare bancară, care oricum nu există în prezent pentru achiziţii, potrivit consultantului.

"Mai sunt în curs tranzacţii pe pieţe precum telecom, retail specializat sau servicii medicale, care sunt la modă, dar în perioada iulie-august doar printr-un accident se vor mai închide tranzacţii. În septembrie s-ar putea să asistăm la noi închideri şi începerea unui nou ciclu de tranzacţii", apreciază Lionăchescu.

"Ne rugăm să ne menţinem veniturile la acelaşi nivel"

Echipa Capital Partners a crescut de la 17 la 20 de oameni în acest an, ca urmare a intrării pe piaţa de consultanţă pentru fonduri europene, dar şi a faptului că de la 1 mai a fost recrutat în cadrul firmei şi Dennis Selinas, cel care a coordonat activitatea companiei imobiliare britanice Charlemagne pe piaţa locală, acesta urmând să aibă activitate în zona de private equity şi real estate.

"Anul trecut am avut venituri de 3,5 mil. euro şi un profit de un milion de euro. Anul acesta ne rugăm să fie măcar ca anul trecut. Începuse foarte bine anul, până au început problemele din Grecia şi vizita FMI-ului la Bucureşti. Până atunci, trăiam cu iluzia că în spatele uşilor închise se lucrează, se taie, se comasează agenţii. Când a venit FMI am observat că erau doar vorbe, iar cheltuielile chiar crescuseră." O măsură care ar putea aduce atât bani la buget, cât şi spori activitatea din piaţa de fuziuni şi achiziţii ar putea fi reprezentată de vânzarea participaţiilor deţinute de stat în anumite firme-cheie sau chiar a "perlelor energetice" - unul dintre cele mai importante active aflate încă în proprietatea statului.

"Pentru a nu se putea specula slăbiciunea statului, ar trebui făcut un plan de privatizare pe cinci ani şi luate anumite decizii: în următorii cinci ani vrem să ieşim din piaţa de energie, de transport de energie sau orice altă piaţă. Sunt pieţe reglementate, în care, spre exemplu, dacă vorbeşti cu OMV de pe poziţia statului, sunt convins că poţi obţine o tranzacţie rezonabilă pentru vânzarea pachetului deţinut în Petrom", apreciază Lionăchescu.

Ce spune despre:

Vânzarea firmelor de stat

"Dacă vorbeşti cu OMV de pe poziţia statului, sunt convins că poţi obţine o tranzacţie rezonabilă pentru vânzarea pachetului deţinut în Petrom."

Piaţa de M&A

"În perioada iulie-august doar printr-un accident se vor mai închide tranzacţii. În septembrie s-ar putea să asistăm la noi închideri şi începerea unui nou ciclu de tranzacţii."

Cine ar investi în România

"Investitori pe care nu îi interesează să câştige în următorii 2-3 ani şi fondurile de investiţii care pot profita de preţurile corectate şi au totodată presiune din partea acţionarilor."

Guvern de tehnocraţi

"Sunt oameni pregătiţi precum Mihai Tănăsescu, Daniel Dăianu, Mugur Isărescu, Lucian Croitoru care ar putea fi o soluţie. Oameni cu credibilitate şi o bună cunoaştere a economiei."

Criza din România

"În timp ce alţii au început să crească, la noi se adânceşte groapa după doi ani de criză, pe care, tehnic, i-am comemorat la 1 iulie."