De frica inflaţiei şi a deprecierii leului românii au fugit spre aur: vânzările au sărit cu 40%

Autor: Liviu Chiru 04.07.2010

Piraeus Bank, singura bancă locală care vinde aur clienţilor de retail, a văzut săptămâna trecută o creştere cu 40% a cererii. În total, clienţii au cumpărat opt kilograme de aur în lingouri şi 300 de monede.



Perspectiva creşterii inflaţiei după majorarea TVA, peste care s-a suprapus în prima parte a săptămânii şi o tendinţă de depreciere a leului, a determinat mulţi oameni să se retragă spre cel mai sigur plasament în vremuri agitate, aurul.

Singura bancă locală care vinde aur clienţilor de retail, Piraeus Bank a înregistrat o creştere semnificativă a cererii din partea clientelei, luna iunie fiind cea mai "aglomerată" din cele nouă luni de când a intrat pe această nişă.

"Evenimentele recente au pus sub presiune psihologia investiţională a românilor, alimentând incertitudinile acestora legate de erodarea economiilor personale. Creşterea TVA, un leu mai slab, o inflaţie previzionată de 7%-8%, toate pun presiune pe valoarea reală a economiilor. Românii s-au orientat către aur, ca activ palpabil şi ca poliţă de asigurare împotriva acestor riscuri, ducând valoarea tranzacţiilor cu aur la Piraeus Bank la un maxim de la lansarea acestui produs", spune Alina Piciorea, şeful departamentului de vânzări pentru clienţii de retail şi corporate în Trezoreria Piraeus Bank.

În total, în luna iunie banca a vândut 25 de kilograme de aur şi 500 de monede, în valoare cumulată de 4 milioane de lei (aproape un milion de euro).

Doar în ultima săptămână din iunie s-au cumpărat peste 300 de monede şi opt kilograme de aur, cu 40% mai mult decât în săptămâna anterioară.

"Stocurile s-au epuizat la fiecare trei zile şi noi comenzi au fost plasate. Clienţii au preferat, în general, să ridice aurul din bancă, însă în cazul tranzacţiilor cu cantităţi importante, aceştia au ales să depoziteze aurul achiziţionat în tezaurul băncii, având astfel o contrapartidă sigură de tranzacţionare în viitor", spune Piciorea.

Piraeus Bank se aprovizionează cu lingouri de aur de la banca elveţiană Credit Suisse, unul dintre cei mai mari jucători pe această piaţă din Europa.

Lingourile vin în diferite mărimi, de la 50 de grame la un kilogram, fiind din aur de 24 de karate. Monedele sunt de tip British Sovereign, cu o masă de 7,98 grame, din aur de 22 de karate.

În cazul în care aurul este păstrat în tezaurul Piraeus, clientul îl poate revinde băncii la un moment ulterior. În cazul în care aurul este depozitat în alt loc (chiar şi în casete de valori), banca nu mai acceptă să îl cumpere înapoi.

La sfârşitul săptămânii trecute, Piraeus vindea gramul de aur pentru clienţi cu 169 de lei/gram, faţă de un curs de referinţă la BNR de 141 de lei/gram.

BCR, singura bancă locală care cumpără aur de la clienţi (fără însă să îl revândă), plătea 98,9 lei pentru un gram de aur. La cursul BNR, cursul aurului a urcat cu aproape 60% în ultimul an, depăşind cu mult dobânzile bancare (care au oscilat între 6% şi 15% pe an în această perioadă). În această perioadă inflaţia a fost de aproape 5%, iar leul a fost relativ stabil în faţa euro. Indicele Bursei de la Bucureşti (BET) a crescut cu 38%.

Cumpărătura medie, de 5.000 de euro

Cantitatea medie cumpărată de un client a urcat în 2010 la 160 de grame/tranzacţie pentru lingouri - echivalentul a circa 5.000 de euro - de la 100 de grame/tranzacţie, în anul 2009. "Cele mai vândute lingouri au fost cele de 100 şi 250 de grame", spune Piciorea. Cea mai mare tranzacţie realizată în ultima săptămână a fost de două kilograme sub formă de lingouri de aur şi 50 de monede de aur (în total, peste 90.000 de euro).

"Vârful istoric a fost de opt kilograme, atins în prima jumătate a lunii iunie, pe fondul creşterii cotaţiei unciei de aur pe piaţa internaţională şi a incertitudinilor legate de situaţia politică şi economică din ţară", spune Piciorea. În iunie au cumpărat aur 200 de clienţi, dintre care 80 doar în ultima săptămână.