Cu un sfert de salariu mai puţin, medicii îşi fac dosare pentru joburi în străinătate. Profesorii spun că nu au de ales

Autor: Adelina Mihai 04.07.2010

O schimbare de job este mai puţin probabilă în cazul profesorilor, însă medicii români iau în calcul emigrarea, pentru că nu-şi mai pot achita ratele. Statul ar putea economisi câte 29 de milioane de euro pe lună până la sfârşitul anului prin reducerea cu 25% a salariilor celor 50.000 de medici şi 275.000 de profesori.

Pentru Carmen Matei, medic primar pediatru la Spitalul Judeţean Argeş, ideea de a lucra în străinătate a venit atunci când şi-a calculat cât i-ar mai rămâne din salariu după ce îşi achită ratele şi taxa de şcolarizare a copilului în condiţiile unui venit mai redus cu 25%.

"Încă nu ne dăm seama cum va fi"

"Încă nu mi-am făcut dosarul pentru a aplica la un job în străinătate, pentru că nu am văzut în mână primul salariu redus. Însă am colege care s-au interesat deja ce trebuie să facă, îşi strâng actele necesare, iar ideea emigrării este foarte bine încolţită în rândul medicilor. Noi încă nu ne dăm seama cum va fi, doar simulăm, însă va veni vremea când ne vom face cumpărăturile după liste bine întocmite de acasă", spune Matei, care a mai precizat că în străinătate sunt acceptaţi şi medici români cu vârsta de 50 de ani.

În cazul Anei Mihăiescu, 50 de ani, educatoare la o grădiniţă din mediul rural, posibilităţile de emigrare sunt reduse, iar despre o reconversie profesională nici nu poate fi vorba la această vârstă.

"Voi rămâne să lucrez în continuare la grădiniţă, pentru că nu am altă soluţie, după 30 de ani de vechime în sistemul de învăţământ. Dacă ar fi altă oportunitate, aş pleca oricând, dar nu este", spune Mihăiescu, care va rămâne cu un salariu net de 1.050 de lei după reducerea de 25%.

Salarii de până la 10.000 euro afară

Specialiştii spun însă că medicii au foarte multe oportunităţi de joburi atât în străină­tate, cât şi în sectorul de afaceri, pentru că s-au dezvoltat foarte multe clinici private în ultimii ani. De altfel, la ultimul târg de joburi, desfăşurat în luna mai, erau oferite peste 3.000 de joburi pentru medicii români care voiau să lucreze în străinătate, pe salarii de la 1.000 de euro (pentru medicii rezidenţi) până la 10.000 de euro pe lună pentru medicii specialişti. Nu există aceleaşi oportunităţi pentru profesori însă, deoarece există deja cadre didactice care lucrează atât la stat, cât şi la privat.

"Pentru profesorii de limbi străine ar exista câteva oportunităţi de joburi în firmele care oferă astfel de cursuri. Din păcate, disponibilitatea profesorilor de a se reprofila, mai ales a celor care au vechime mare în învăţământ, este destul de redusă", susţine Dragoş Gheban, business development manager în cadrul firmei de consultanţă în resurse umane Catalyst Solutions, care oferă şi servicii de recrutare şi selecţie de personal.

Constantin Popa, profesor de neurologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi directorul Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Cardiovasculare, spune că problema cea mai gravă din sistemul de sănătate o reprezintă în prezent medicii rezidenţi, întrucât există 3.500- 4.000 de posturi neocupate pentru medicii rezidenţi, mai ales în mediul rural, unde comunităţile locale nu le oferă condiţiile necesare pentru ca ei să poată profesa.

Medicii au şi soluţia companiilor farma

"Foarte mulţi medici rezidenţi se duc să lucreze la firmele de medicamente, pentru că nu le ajunge salariul de 900- 1.000 de lei pe lună pentru a supravieţui. De altfel, pot spune că două treimi din medicii rezidenţi cu care lucrez şi care sunt şi căsătoriţi sunt întreţinuţi de părinţi", spune Popa. El a mai precizat că o parte din medicii care îşi doresc să plece să lucreze în străinătate împreună cu familia vor să-şi crească copiii în Occident, iar acesta ar fi un alt motiv pentru care vor să emigreze.

Daniel, 32 de ani, a terminat Facultatea de Medicină în 2004 şi a lucrat doar un an în sistemul medical românesc, la serviciul de ambulanţă. S-a angajat apoi ca reprezentant medical la o companie farmaceutică din top 20, unde a lucrat până la sfârşitul anului trecut, venitul lunar ajungând în lunile bune, în care primea bonsurile în funcţie de vânzări, la peste 1.500 de euro.

"De la 1 ianuarie am plecat la o clinică din nordul Germaniei, în aceeaşi zi cu alt bun prieten, care a ales însă Franţa", spune Daniel, care acum câştigă în jur de 3.000 de euro pe lună, iar posibilităţile de a avansa sunt mult mai mari decât în România. Aproximativ 4.000 de medici au plecat să lucreze în străinătate din 2007 şi până în prezent, potrivit statisticilor Colegiului Medicilor din România.

Este probabil ca acelaşi lucru să-l facă şi Nicoleta Stanciu, studentă în anul III la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila". "Presupun că până voi termina eu facultatea lucrurile se vor schimba. Dacă nu, este clar că voi pleca să lucrez în străi­nătate", spune Stanciu.