Cursul euro scade. Investitorii pariază acum pe aprecierea leului

Autor: Liviu Chiru 04.07.2010

Leul a recuperat teren vizibil în faţa euro vinerea trecută, beneficiind de sentimentul mai bun al investitorilor străini care s-au poziţionat în aşteptarea deciziei FMI.

BNR a calculat un curs de 4,3048 lei pentru un euro, cu 4,89 bani sau 1,1% sub nivelul precedent şi cel mai mic din 25 iunie, când Curtea Constituţională a decis că pensiile nu pot fi tăiate cu 15%, punând astfel Guvernul în situaţia de a căuta alte măsuri pentru echilibrarea finanţelor publice.

"Euro a fost cotat la 4,3240 lei la deschiderea pieţei, iar după ce a testat nivelul de 4,33 lei, a coborât spre 4,30 lei", a comentat un dealer.

De data aceasta BNR nu a mai intervenit sensibil pe piaţă, aşa cum făcea în 2009, permiţând o fluctuaţie rapidă a cursului, care i-a nedumerit pe mulţi dintre jucători.

Odată cu calmarea presiunilor de depreciere a leului a dispărut şi cererea de valută din partea clienţilor de retail, care reacţionaseră emoţional în primele zile ale săptămânii.

Majoritatea jucătorilor se poziţionaseră în aşteptarea unei decizii favorabile a boardului FMI. Banii trebuie să ajungă în contul BNR la 48 de ore de la momentul la care decizia a fost luată.

Unii dealeri consideră că leul s-ar putea întoarce acum spre pragul de 4,2 lei, de unde a început să se deprecieze la sfârşitul lunii iunie. Spre exemplu, analiştii grupului francez Société Générale, acţionarul majoritar al BRD, au dat chiar de la începutul săptămânii trecute o recomandare de cumpărare pe leu, considerând că nivelurile de atunci erau o bună ocazie de a deschide o poziţie, cu o ţintă de curs de 4,2 lei pentru un euro.

Pe de altă parte, majoritatea analiştilor locali sunt acum în curs de a-şi revizui prognozele de curs, iar unii s-au grăbit chiar să anunţe că leul se va stabiliza pe un palier mai slab, deoarece decizia Guvernului de a majora TVA va lovi revenirea economiei, care oricum era firavă.

Contracţia economică, estimată acum la 2%, va aduce dificultăţi suplimentare în realizarea veniturilor bugetare planificate, majorând astfel riscurile privind depăşirea deficitului bugetar. Spre exemplu, analiştii ING văd acum euro stabilizându-se pe palierul de 4,3 lei până în primăvara viitoare.