În aşteptarea ofertei austriecilor, acţiunile Armătura Cluj au urcat cu 30% în 2010

Autor: Vlad Anastasiu 05.07.2010

Titlurile societăţii Armăruta Cluj (ARM), specializată în producţia de armături pentru instalaţii de apă şi gaze, au înregistrat în acest an o creştere de aproape 30%, una dintre cele mai mari din piaţă, iar brokerii sunt de părere că aprecierea vine în principal pe fondul aşteptărilor investitorilor cu privire la oferta publică de preluare derulată de acţionarul principal, compania austriacă Herz Armaturen. Compania austriacă a fost raportată în aprilie cu un pachet de peste 33%, după ce a cumpărat un mic pachet de acţiuni de pe Bursă, şi este obligată, conform legii, să lanseze ofertă publică de preluare obligatorie. Asta după ce în urmă cu doi ani austriecii au vândut circa 16% din companie unui vehicul de investiţii tocmai pentru a evita lansarea unei oferte publice.
"Unul dintre motivele principale pentru aprecierea titlurilor Armătura din acest an este oferta publică de preluare care ar urma să fie derulată de compania austriacă, în condiţiile în care investitorii se aşteaptă la un preţ peste cel din piaţă. Acţiunile Armătura nu sunt foarte lichide, ceea ce nu le face o ţintă pentru speculatori. De regulă, investitorii pe astfel de acţiuni intră în urma unui calcul fundamental şi reprezintă o investiţie pe termen lung", a explicat Ovidiu Şerdean, broker în cadrul societăţii de intermediere IFB Finwest.
Acţiunile companiei se tranzacţionau ieri la nivelul de 0,181 lei/unitate, în scădere cu aproape 14% faţă de ultima cotaţie de vineri, capitalizarea companiei ridicându-se astfel la 1,95 milioane de euro. Asta în condiţiile în care capitalurile proprii la finalul anului trecut, care ar putea fi luate în calcul la ofertă, erau de circa 0,285 lei/acţiune.
Compania a încheiat primul trimestru din acest an cu o cifră de afaceri de
3,2 mil. lei şi un rezultat net negativ de 1,6 mil. lei. Armătura a încheiat şi anul trecut cu pierderi de peste 4,3 mil. lei.
"Există aşteptări şi pe fondul schimbării managementului societăţii. Situaţia este similară cu ce s-a întâmplat la Prospecţiuni, unde compania a început să performeze o dată schimbarea conducerii şi numirea austriecilor în managementul societăţii. Situaţia se schimbă când la conducerile societăţilor sunt străinii. În plus, cred că este facilitat accesul pe pieţele externe", a adăugat Şerdean.
Armătura a anunţat recent contractarea unui credit în valoare de 5 mil. euro de la compania austriacă pentru achitarea tuturor datoriilor societăţii, precum şi pentru finanţarea activităţii curente. De asemenea, reprezentanţii companiei austriece au declarat recent că vor continua investiţiile în modernizarea utilajelor Armătuara, în prezent suma acestora ridicându-se la circa 800.000 de euro.