Fondurile de pensii private au câştigat 10% în S1

Autor: Angela Placinta 05.07.2010

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au înregistrat în primul semestru un randament mediu de 9,9%, iar fondurile de pensii facultative (pilonul III) - de 6,6%, potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Calculat pentru ultimele 12 luni, randamentul fondurilor obligatorii a fost de 20,7%, iar în cazul pensiilor facultative - de 15,4%. Fondurile obligatorii au peste 5 milioane de participanţi, mult mai mulţi decât cele facultative, care numără numai 200.000 de participanţi. Activele nete ale fondurilor de pensii private depăşesc 3,6 miliarde de lei.

"Performanţele obţinute de fondurile de pensii private în prima jumătate a acestui an sunt cu atât mai importante cu cât climatul investiţional a fost neprielnic. Prelungirea recesiunii economice globale, îngrijorarea privind o eventuală criză a datoriilor publice ale statelor europene, problemele economice şi bugetare ale României - toţi aceştia au fost factori de risc şi incertitudine pentru piaţa financiară în general şi pentru fondurile de pensii în special", a declarat Crinu Andănuţ (foto), preşedintele APAPR şi directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii Private, al doilea administrator ca mărime de pe piaţă.

Randamentul fondurilor a fost influenţat de plasamentele în acţiuni, pieţele de capital fiind foarte volatile în prima jumătate a acestui an. La nivelul întregii pieţe de pensii private, aproape 70% din active sunt plasate în titluri de stat, al căror randament s-a redus serios anul acesta. Dacă în 2009 randamentul titlurilor de stat a atins chiar şi 10% pe an, la ultima licitaţie organizată de Ministerul Finanţelor acesta a scăzut sub 7% pe an.

Circa 15% din activele fondurilor de pensii sunt plasate în obligaţiuni corporative, iar ponderea plasamentelor în acţiuni este de aproximativ 10%. În primul semestru indicele BET-C, care urmăreşte toate acţiunile listate la Bursa de Valori Bucureşti, a urcat cu numai 2,3%. În acelaşi timp, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,15%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte performanţa societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri), s-a redus cu 18,7%.