Ce companii din IT&C angajează pe timp de criză

Autor: Magraon Andreea 05.07.2010

Companiile care angajează români pentru a realiza "de la distanţă" diferite servicii pentru clienţi din străinătate sunt unii dintre cei mai activi angajatori de pe piaţa locală de IT&C.



Potrivit datelor de pe site-urile de recrutare, precum ejobs,ro sau bestjobs.ro, Oracle, filiala locală a unuia dintre cei mai importanţi producători de software din lume, are 94 de posturi libere în Bucureşti şi caută programatori, consultanţi sau ingineri.

Industria IT&C este una dintre cele care au făcut angajări într-o perioadă de criză, când companiile se pregăteau de restructurări importante. "IT&C este unul dintre domeniile care funcţionează, atragerea specialiştilor în această industrie cunoscând o creştere constantă în ultimii ani. Joburile cele mai căutate rămân cele de programatori în diverse limbaje, dar şi cele de project manageri", a declarat pentru ZF Alexandra Urşeanu, Business Development Manager al companiei de consultanţă în managementul carierei Hart Human Resource Consulting.

Accenture, companie specializată în servicii de consultanţă în management, soluţii tehnologice şi outsourcing, caută 19 oameni în domenii precum finanţe, contabilitate, resurse umane, asigurări şi aprovizionare pentru centrul de BPO (de externalizare). Potrivit declaraţiilor oficialilor Accenture, compania vrea să angajeze în următoarea perioadă 120-150 de presoane la centrul de outsourcing. Competiţia este mare pe aceste locuri. Potrivit informaţiilor de pe ejobs.ro, pe un post în resurse umane pentru un vorbitor de limbă spaniolă au aplicat apoape 180 de persoane.

De asemenea, Hewlett-Packard (HP), cea mai mare companie de IT de pe piaţa locală, are 27 de posturi libere pentru specialişti în relaţii cu clienţii în Bucureşti şi Cluj-Napoca. Reprezentanţii HP au declarat la începutul anului că intenţionează că crească în acest an numărul de angajaţi cu aproximativ 600 de oameni. HP are în România peste 2.000 de angajaţi.

Alcatel-Lucent, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente telecom, a anunţat în primele luni ale anului că îşi va dubla în acest an echipa din Timişoara, care administrează reţele ale unor operatori ca British Telecom şi Orange Elveţia şi Austria. Compania are 11 posturi disponibile în Timişoara şi Arad. Printre posturile disponibile se numără cele de ingineri şi programatori.

Primii mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, Orange şi Vodafone, fac la rândul lor recrutări. Vodafone caută în Bucureşti, dar şi în ţară, în Mediaş, Oneşti sau Braşov, consilieri vânzări şi analişti, iar Orange angajează în Capitală, în Focşani şi Arad ingineri.

La rândul său, IBM România, subsidiara locală a celui mai mare furnizor de servicii IT din lume, are disponibile 11 posturi pentru ingineri, dezvoltatori de software şi aplicaţii în Bucureşti şi Braşov. Numărul de noi angajaţi ar putea atinge 100 în acest an, reprezentanţii companiei anunţând în primăvară că vor continua să facă recrutări pentru poziţii de junior şi specialist IT. IBM are aproximativ 1.500 de angajaţi în România.