Brokerii: Dacă minimele vor rezista, o să vedem o revenire puternică

Autor: Vlad Anastasiu 05.07.2010

Bursa de la Bucureşti a revenit ieri pe scădere, cea mai mare depreciere fiind înregistrată de indicele societăţilor financiare BET-FI, care a coborât cu puţin peste 2,4% faţă de referinţă. Indicele BET a înregistrat cea mai mare volatilitate dintre indicatori, evoluând de câteva ori pe parcursul zilei de ieri pe plus, închizând însă cu o scădere de aproape 0,4% faţă de cotaţia de vineri. Rulajul pieţei s-a ridicat la doar 3,7 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare de doar 16 milioane de acţiuni.

"E greu de dat pronosticuri pentru cum va evolua bursa în următoarea perioadă, în condiţiile în care piaţa se poate întoarce foarte repede pe fondul rulajelor extrem de reduse din ultimele şedinţe. Volumele reduse pot crea situaţii aberante sau chiar anomalii în piaţă, în care variaţiile să fie în afara mediilor pe care le considerăm normale. Dacă ar exista interes la cumpărare, astfel de evoluţii anormale s-ar mai tempera", a declarat Liviu Avram, directorul de tranzacţionare din cadrul Piraeus Bank.

Cel mai mare volum de tranzacţionare a fost înregistrat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut însă 3,2% faţă de referinţă, fiind cea mai mare corecţie la categoria SIF-uri. În top au urmat scăderile SIF Banat-Crişana (SIF1), cu o corecţie de 2,9% şi SIF Moldova (SIF2), cu o depreciere de 2,5% faţă de cotaţia de vineri.

Titlurile bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV) au reuşit să închidă şedinţa de ieri în urcare, cu un avans de 1,9% şi respectiv 1,4% peste cotaţia de referinţă, în timp ce titlurile Broker Cluj, singura societate de intermediere financiară cotată, au pierdut aproape 1,8% faţă de nivelul de vineri.

"Scăderea rulajelor este o situaţie la care ne aşteptam, fiind caracteristică perioadei de vară. În plus, piaţa americană a fost oprită astăzi (ieri - n. a.) de la tranzacţionare, un alt motiv pentru care interesul din piaţă a fost atât de mic. O creştere a rulajelor este aşteptată după perioada de vară, când se încheie concediile, iar investitorii revin în piaţă, sau odată cu apariţia în piaţă a unor ştiri importante", a adăugat Avram.

În sectorul energetic, acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au înregistrat una dintre cele mai mari scăderi, de 5,1%, coborând la preţul de 0,298 lei/unitate. Societăţile de utilităţi Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) au închis în urcare, cu aprecieri de 0,5% şi respectiv 0,6% faţă de referinţă.

Cea mai mare creştere din piaţă a fost consemnată de acţiunile producătorului de BCA Prefab Bucureşti (PREH), de aproape 9,1%, ieri fiind prima zi când acţiunile companiei s-au tranzacţionat pe piaţa principală a BVB, până ieri fiind prezente pe piaţa RASDAQ.

La polul opus s-au situat acţiunile Electrocontact (ECT), care au pierdut 9,1% faţă de referinţă.

"În piaţă există sentimentul că minimele vor rezista, însă n-ar fi exclus, pe fondul reducerii rulajelelor, să retestăm din nou nivelurile minime atinse în mai. Dacă nu vom sparge aceste niveluri, este foarte probabil ca revenirea să fie ceva mai puternică de această dată decât creşterile de la sfârşitul lunii trecute. Dacă, în schimb, vor sparge minimele, rămâne de văzut ce se va întâmpla", a continuat Avram.

De urmarit astazi