Valoarea contractului public va putea fi majorată în continuare cu 50%

Autor: Iulian Anghel 05.07.2010

Valoarea unui contract de achiziţie publică va putea fi majorată, prin acte adiţionale, cu până la 50% însă doar cu aprobarea ordonatorului principal de credite şi cu condiţia ca în comisia de evaluare să fie aceleaşi persoane care au decis atribuirea contractului.

Măsura a fost examinată de Guvern săptămâna trecută şi a fost confirmată ieri de preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Cristina Trăilă.

"Suplimentarea de lucrări şi limitarea valorii actelor adiţionale au fost stabilite la 20%, ca regulă. Pentru situaţii excepţionale, care se referă la aprobarea expresă a ordonatorului principal de credite, precum şi la existenţa aceloraşi membri în comisia de evaluare, care au decis iniţial atribuirea contractului, se poate ajunge la 50% pentru suplimentarea de lucrări", a declarat ieri Trăilă citată de Mediafax.

Posibilitatea ca un contract de achiziţie publică să fie majorat prin acte adiţionale cu 50% a reprezentat un motiv de dispută între o parte a mediului de afaceri şi Guvern. Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, spune că această majorare de 50% permisă până în prezent lăsa posibilitatea încheierii unor contracte de achiziţii publice la preţuri de dumping, în urma unor înţelegeri oculte, pentru ca mai apoi ele să fie majorare prin acte adiţionale. Fără discuţie, concurenţa era distorsionată, arată Plosceanu. El admite însă că este nevoie de o marjă pentru ca valoarea contractului să poată fi, eventual, corelată cel puţin cu inflaţia. "Noi nu ne-am dorit să umblăm la efectul pieţei asupra unui contract, ci să împiedicăm încheierea unor contracte la preţuri de dumping", a explicat Plosceanu pentru ZF.

Noile reglementări au fost agreate de Comisia Europeană. Ele mai prevăd că un contract de achiziţie publică contestat poate fi încheiat imediat după pronunţarea deciziei primei instanţe, respectiv Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sau tribunalul ca primă instanţă, dacă decizia este favorabilă autorităţii contractante.

De acum înainte, ANRMAP va verifica şi valida invitaţiile de participare pentru cererile de ofertă, documente care până în prezent erau publicate în sistemul electronic de achiziţii publice, nefiind necesară validarea lor de către Autoritate.

Volumul contractelor de achiziţii publice s-a ridicat anul trecut la aproximativ 13 mld. euro.