Cum va arăta prima casă pasivă, cu un consum energetic anual mai mic decât un bec

Autor: Catalin Lupoaie 06.07.2010

Prima casă pasivă, certificată de către instituţia Passivhaus Institute din Germania, va fi construită în incinta Universităţii Politehnice din Bucureşti, în parteneriat cu Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), urmând să fie finalizată la sfârşitul anului.

Locuinţa va avea o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, pe sistem parter plus etajul 1, şi va avea un consum de 15 kWh/mp/an, faţă de consumul unei case construite după conceptul arhitectural obişnuit care are valori cuprinse între 200 şi 400 kWh/mp/an. Potrivit noilor cerinţe generale de performanţă energetică stabilite prin programul naţional de reabilitare termică a clădirilor, se încearcă atingerea unui consum de 70 kWh/mp/an.

Locuinţa va avea pereţi din BCA (beton celular autoclavizat) produs de compania germană Xella, ce deţine brandul Ytong, care a finalizat anul acesta o unitate de producţie în localitatea Păuleşti, judeţul Prahova.

"Ytong a acceptat o nouă provocare în 2010: o casă care consumă puţin mai mult decât un bec, dar oferă randament şi confort la nivel maxim, folosind surse de energie clasice şi/sau regenerabile", a declarat Marius Dragne, marketing manager Xella Baustoffe South-East Europe (BG-HU-RO).

Iniţiativele de construire a clădirilor pasive sunt mult mai prezente în alte state europene. În Germania, de exemplu, s-au construit până în prezent peste 8000 de case pasive, în timp ce în Austria există peste 1500 de astfel de clădiri, pentru că în aceste ţări astfel de construcţii sunt subvenţionate de către stat. Casa Pasivă Politehnica Bucureşti va găzdui seminarii şi conferinţe şi va fi deschisă publicului pentru vizitare.

Condiţiile de construire şi atestare ale Casei Pasive Politehnica Bucureşti includ respectarea standardelor de etanşeitate, împreună cu un sistem "verde" de asigurare a climatului interior şi garanţia unor costuri scăzute ale construcţiei. Datorită standardelor foarte ridicate de construcţie ale Casei Pasive, certificarea ei se va face de către Passivhaus Institute - Germania, institutul fondator al acestui concept, având în vedere că în România nu există o instituţie similară.