ECOURI /Premiul Orange pentru „ficţiune la feminin”

Autor: Ziarul de Duminica 06.07.2010

Prestigiosul Premiu Orange pentru Ficţiune pe anul 2010 a revenit scriitoarei americane Barbara Kingsolver pentru romanul "The Lacuna". Premiul a fost înmânat de către Alteţa Sa Regală Ducesa de Cornwall, în cadrul unei ceremonii organizate la Royal Festival Hall, Southbank Centre, în centrul Londrei. Aniversând anul acesta cea de a 15-a sa ediţie, premiul celebrează performanţa scriitoricească, originalitatea, talentul şi accesibilitatea scrierilor semnate de autoare din întreaga lume. Câştigătoarea este răsplătită cu un cec în valoare de 30 000 de lire sterline şi o statuetă din bronz cunoscută sub numele de "Bessie", creaţie şi donaţie a artistei Grizel Niven.
În "The Lacuna", Barbara Kingsolver îşi poartă cititorii într-un periplu epic din Mexicul artiştilor Diego Rivera şi Frida Kahlo în America atacului de la Pearl Harbor şi a lui J. Edgar Hoover. "The Lacuna" este povestea unui om prins între două naţiuni, într-o epocă în care acestea îşi inventează propriile identităţi moderne.
Născut în Statele Unite şi crescut în diverse medii provinciale mexicane, Harrison Shepherd aspiră la o viaţă invizibilă, de observator al lumii din jur, înregistrând totul cu acribie şi ironie în carnetele sale de însemnări. Dar, într-o bună zi, ajunge să se ocupe de pregătirea mortarului pentru nimeni altul decât faimosul muralist mexican Diego Rivera - ceea ce îl duce în final la obţinerea unei slujbe chiar în casa acestuia. Aici îşi descoperă o pasiune pentru istoria aztecă, o cunoaşte pe exotica şi pasionala artistă Frida Kahlo, care îi va deveni prietenă pe viaţă, precum şi pe conducătorul bolşevic exilat Lev Troţki.
O revoltă violentă îl trimite însă în Statele Unite. Ajuns în Carolina, se remodelează după chipul optimist al Americii şi descoperă o modalitate extraordinară de a-şi întrebuinţa talentele de fin observator. Furtunile politice îl poartă când în nordul, când în sudul continentului american, într-o odisee ce gravitează în jurul sciziunii - lacunei - dintre adevăr şi percepţie publică.
Cu ajutorul unei panoplii de personaje remarcabile, cu un extraordinar simţ al locului şi o cunoaştere fină a modului în care istoria şi opinia publică modelează destine, Barbara Kingsolver creează în "Lacuna" un portret al artistului - şi al artei înseşi.
Versiunea în limba română a romanului va apărea, în 2011, la Editura Leda.

Barbara Kingsolvers s-a născut în 1955 şi a crescut în estul statului Kentucky. Este autoare de romane ("The Bean Trees", "Animal Dreams", "Pigs in Heaven", "The Poisonwood Bible", "The Lacuna" etc), povestiri, eseuri, lucrări de non-ficţiune ("Animal", "Vegetable", "Miracle" etc.) şi volume de poezii. Scrierile sale au fost traduse în peste 20 de limbi şi au fost distinse cu premii prestigioase. În 2002, Barbarei Kingsolver i s-a acordat Medalia Naţională pentru Ştiinţe Umaniste, cea mai înaltă distincţie acordată de Statele Unite pentru servicii aduse artelor. Toate cărţile sale scrise după 1993 au intrat pe lista de bestselleruri a ziarului New York Times. Autoarea a mai fost nominalizată la premiile PEN/Faulkner, Pulitzer şi Orange pentru "The Poisonwood Bible". În prezent, trăieşte împreună cu familia sa la o fermă în sudul regiunii Appalachia.