Vulturii încep să dea târcoale gigantului îngenuncheat BP

Autor: Catalina Apostoiu 06.07.2010

Un important oficial libian din sectorul petrolier a spus că va recomanda fondului suveran al ţării sale să achiziţioneze o participaţie în cadrul gigantului petrolier BP, potrivit BBC News.

Shokri Ghanem, preşedinte al companiei naţionale petroliere a Libiei, a declarat că acţiunile BP au în prezent o valoare bună, după ce au pierdut mai mult de 50% de la accidentul de la jumătatea lunii aprilie. Comentariile oficialului libian survin unor articole apărute în presă conform cărora BP încearcă să atragă investiţii din partea fondurilor suverane din Orientul Mijlociu. Compania a lansat un apel pentru sprijin adresat investitorilor din Orientul Mijlociu şi altor investitori internaţionali, argumentând că acţiunile sale reprezintă o investiţie bună, conform Financial Times.

BP a anunţat însă că nu are nicio intenţie de a emite acţiuni noi pentru a atrage un investitor strategic. BP poate face faţă costurilor legate de deversarea din Golful Mexic fără a emite acţiuni noi, a anunţat compania, respingând speculaţiile conform cărora BP ar încerca să obţină un bail-out din partea unui investitor strategic.

Un oficial dintr-unul din statele din Golful Persic a declarat că BP a contactat entităţi de investiţii din regiune, în special pe cele cu care compania are deja relaţii. Mesajul, spune oficialul, a fost: "Acţiunile noastre sunt ieftine, de ce nu aţi cumpăra?".

"BP este interesantă acum, cu preţul acţiunilor înjumătăţit şi încă am încredere în companie. O voi recomanda Autorităţii Libiene de Investiţii", a declarat Shokri Ghanem.

În ultimele zile s-au intensificat speculaţiile privitoare la potenţiali investitori în cadrul companiei britanice, incluzând Autoritatea de Investiţii din Kuweit, compania chineză PetroChina şi gigantul petrolier american Exxon Mobil.

Acţiunile companiei, care a anunţat recent o creştere a costurilor legate de deversare la peste 3 miliarde de dolari, au avansat cu 3,4% pe fondul speculaţiilor.

Un investitor strategic ar proteja BP împotriva unei preluări şi ar genera fonduri pentru acoperirea costurilor legate de deversare.

Acţionarii BP au respins însă ideea. BP a anunţat că intenţionează să atragă 10 miliarde de dolari din vânzări de active în acest an ca parte a planului de finanţare a unui fond de 20 miliarde $ care ar urma să fie utilizat pentru curăţarea zonelor afectate de deversare sub presiunea autorităţilor din Statele Unite, conform agenţiei de presă Thomson Reuters. Grupul britanic a convins un grup de 8-9 bănci să îi acorde un credit de tip stand-by în valoare de circa 9 miliarde de dolari.