În piaţă nu este o atitudine puternică la cumpărare

Autor: Vlad Anastasiu 06.07.2010

Bursa locală a închis şedinţa de ieri în scădere pe indicele principal al pieţei, BET, care grupează cele mai lichide zece titluri, cu o corecţie de 0,9%, coborând astfel la nivelul de 4.800 de puncte. Cea mai mare scădere din piaţă a fost însă înregistrată de indicele energetic BET-NG, care a pierdut peste 1,1% faţă de referinţă. Societăţile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au reuşit însă să închidă în urcare, cu un avans de peste 2,1% faţă de şedinţa de luni, urcând aproape la nivelul de 20.900 de puncte.

"Singura justificare pentru aprecierile de astăzi (ieri - n.red.) este faptul că s-au realizat preponderent tranzacţii speculative. Din această cauză s-a văzut şi o evoluţie separată pe societăţile financiare, care sunt cel mai bine corelate cu evoluţiile pieţelor externe, care ieri au revenit puternic pe plus, după pauza de luni de pe piaţa americană", a declarat Gabriel Necula, directorul adjunct de tranzacţionare al societăţii de intermediere Prime Transaction.

Cel mai mare avans la categoria societăţilor financiare a fost consemnat de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu peste 3,3% faţă de referinţă, depăşind nivelul de 1,25 lei/unitate.În top au urmat aprecierile SIF Moldova (SIF2), cu un avans de 2,6% şi SIF Banat-Crişana (SIF1), care au urcat cu aproape 2% faţă de referinţă. Cea mai mică apreciere la această categorie a fost consemnată de titlurile SIF Muntenia (SIF4), care au avansat cu doar 0,8% faţă de cotaţia de luni.

"Nu există o atitudine puternică la cumpărare din partea investitorilor, iar nivelurile de rezistenţă sunt încă în vigoare şi la cum evoluează piaţa, sunt slabe şanse să le depăşească. Ca atare, nu cred că aprecierile sunt un semnal de creştere pe viitor. De altfel, mă aştept la o evoluţie neutră, cel puţin până săptămâna viitoare", a adăugat Necula.

Spre deosebire de SIF-uri, titlurile bancare au închis în scădere, cea mai mare corecţie din sector fiind consemnată de acţiunile Băncii Transilvania (TLV), care au pierdut 2,1% faţă de referinţă. Titlurile BRD au închis în scădere, cu o corecţie de peste 0,9%, înregistrând de asemenea cel mai mare rulaj din piaţă, de peste 2,9 lei/unitate.

Valoarea totală a transferurilor din şedinţa de ieri s-a ridicat la peste 4,4 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare de peste 30,5 milioane de acţiuni.

În sectorul energetic, cea mai mare scădere a fost consemnată de titlurile societăţii naţionale de transport de gaze naturale Transgaz (TGN), care au coborât cu peste 2,2% faţă de referinţă. Titlurile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au pierdut ieri peste 0,3%, coborând la preţul de 0,297 lei/unitate.

"Principalul factor care ar putea mişca piaţa locală este evoluţia pieţelor externe, care ar putea mişca bursa locală fie într-un sens, fie în celălalt. În rest nu cred că există factori interni care să nu fi fost deja incluşi în preţ. În piaţă este astfel o stare de aşteptare, cel puţin până la rezultatele financiare semestriale", a continuat Necula.

Principalele pieţe externe evoluau puternic pe creştere ieri, cel mai mare avans din regiune fiind consemnat de indicele francez CAC 40, care urca cu peste 3,2%. Indicele regional european Euro Stoxx 50 înregistra şi el o creştere de 3,2%.

De urmarit astazi