Graficul care da fiori investitorilor din intreaga lume: Au ajuns pieţele de capital din nou pe marginea prăpastiei?

Autor: Adrian Ionut Cojocar 06.07.2010

Analiştii internaţionali au urmărit evoluţia indicelui Dow Jones Industrial Average (DJIA) - cel mai cunoscut indice bursier din lume de-alungul istoriei - şi au observat o asemănare izbitoare a evoluţiei acestui indice din ultimii doi ani cu cea de la începutul marii crize economice din SUA dintre anii 1929 şi 1932.

Atunci, în decurs de aproximativ un an, indicele Dow Jones a căzut cu 50% şi a avut o revenire puternică, câştigând 50%.

Bucuria investitorilor a fost însă de scurtă durată, pentru că în continuare indicele a intrat într-o corecţie prelungită, pe parcursul căreia acesta s-a depreciat de circa patru ori.

În ultimii doi ani, indicele Dow Jones a pierdut în prima fază peste 50% din valoare, după care a înregistrat o revenire pe parcursul căreia a câştigat 71 de procente, iar în ultimele luni a revenit pe scădere, pierzând până în acest moment 13,5 procente din valoare.

Unii analişti internaţionali se tem că istoria se va repeta, iar piaţa americană va continua să scadă de câteva ori în următorii ani, la fel cum s-a întâmplat între anii 1930 şi 1932.

Această perspectivă dă fiori însă investitorilor din întreaga lume, în condiţiile în care pieţele bursiere din Europa şi Asia sunt puternic corelate cu cele din SUA, iar un trend descendent de durată ar evapora sute sau chiar mii de miliarde din portofoliile investitorilor şi ar adânci şi mai mult criza economică globală.

Investitorii de la Bucureşti, cu ochii pe Dow Jones

De când a început criza, din vara anului 2007, bursa de la Bucureşti a fost puternic corelată cu piaţa americană, mişcările în sus şi în jos ale indicilor BVB fiind mult mai ample însă. Aşa se face că deşi indicii bursei americane au scăzut cu circa 50% în timpul crizei, piaţa locală a consemnat scăderi de peste 80%, adică o depreciere de peste cinci ori. Pe de altă parte, revenirea a fost la fel de spectaculoasă, valoarea indicilor de la Bucureşti triplându-se în perioada martie 2009 - aprilie 2010.

"Sunt şanse ca minimele din martie 2009 să fie retestate, însă în momentul de faţă este greu de estimat probabilitatea ca acest eveniment să aibă loc. Consider că o comparaţie cu perioada 1930 ar fi mai oportună dacă Dow Jones va trece sub nivelul de 8.800 de puncte. În acest fel succesiunea de lower lows şi lower highs caracteristică unui trend descendent ar prinde contur, fiind confirmată atât temporal, cât şi ca amplitudine", spune Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Nu este prima dată când analiştii internaţionali compară perioada actuală cu criza americană din anii '30, unul dintre argumentele aduse de aceştia fiind faptul că ambele crize au avut la bază, printre altele, supraîndatorarea populaţiei şi a antreprenorilor, ca efect al dobânzilor mici de pe piaţă din perioada anterioară, care au agravat problemele din sistemul bancar după ce creşterea economică s-a răcit brusc.

"Diferenţa este că acum revenirea la americani şi de pe Bursă a durat un an şi două luni, iar în timpul Marii Depresii doar şase luni. Contează foarte mult ca modelul să se încadreze şi în timp, nu numai în tipar. Sunt şanse mici să se repete scenariul de atunci. Ar fi un dezastru total şi ar însemna ca Dow Jones să scadă sub 2.000 de puncte, de la circa 9.700 de puncte în prezent. Este un scenariu fatalist", spune Gabriel Rotaru, director departament tranzacţionare din cadrul firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Pe timpul corecţiilor drastice ale bursei americane din anii '30, indicii au înregistrat în anumite perioade creşteri şi de 101%, fără ca însă trendul descendent al pieţei să se consume. Aprecierile mai mari au avut loc spre finalul trendului de scădere, când volatilitatea era una foarte ridicată.

Analiza tehnică indică pe termen lung corecţii pe mai toate bursele

Analiştii de pe piaţă spun că bursa autohtonă va evolua cel mai probabil în perioada următoare sub linia de trend descendent care a început încă din anul 2007 atât pe indicele BET, cât şi BET-Fi şi recomandă prudenţă investitorilor.

"Într-adevăr, în acest moment de pe poziţia tehnică piaţa americană este una slabă. Dow Jones a spart un prag de suport la 9.750 de puncte. Pe termen scurt Bursa arată o uşoară revenire, dar pe ansamblu arată că merge în jos. Mai mult merg pe ideea că Bursa va continua să scadă", spune Gabriel Rotaru.

Analiştii Tradeville spun că atingerea pragului de 9.000 de puncte pe indicile american Dow Jones este una probabilă, acesta fiind un fost prag de rezistenţă din ianuarie 2009. Pentru acest lucru, indicele ar trebui să coboare cu circa 7% faţă de actualele niveluri.

Argumente pro şi contra

Asemănări

Deosebiri