Valer Blidar va construi vagoane de călători pentru italieni

Autor: Mirabela Tiron 06.07.2010

Valer Blidar, unul dintre cei mai importanţi industriaşi români, dar foarte discret, care con trolează compania Astra Vagoane Călători şi care a înfiinţat anul trecut Ban ca Comercială Fero via ră, va construi în fabrica din Arad vagoane de călători pentru un ope rator feroviar din Italia începând cu luna august, pentru o perioadă de doi ani.

"Livrarea de vagoane către Italia va compensa destul de bine reducerile cauzate de această perioadă mai neagră de criză, astfel ca nici noi şi nici angajaţii noştri să nu avem de suferit", a declarat industriaşul Valer Blidar, 65 de ani, care a dezvoltat un grup de companii cu afaceri de câteva zeci de milioane de euro din producţia de vagoane de călători. El nu a dorit să precizeze valoarea contractului, însă, în cazul în care Astra Vagoane Călători va livra 100 de vagoane, Blidar ar putea încasa între 55 mil. euro şi 85 mil. euro, potrivit calculelor ZF, ce iau în considerare preţul unui vagon ce variază între 550.000 de euro şi 850.000 de euro.

Astra Vagoane Călători, cu afaceri de 65 mil. euro şi un profit net de 26 mil. euro în 2008, este principalul furnizor de vagoane pentru operatorul feroviar de stat CFR Călători, cu care a încheiat în ultimii doi ani contracte pe mai mulţi ani în valoare de peste 400 de milioane de euro.