Între 1,5% şi 3%, noua previziune de scădere economică

Autor: Liviu Chiru 06.07.2010

Perspectivele privind evoluţia economiei în 2010 se deteriorează din nou la jumătatea anului, valul de inundaţii suprapunându-se peste şocul majorării TVA şi al reducerii salariilor bugetarilor, iar acum oamenii de afaceri şi analiştii îşi refac calculele, anticipând o contracţie care ar putea ajunge şi la 3% în 2010, după ce în primăvară toată lumea se aştepta la o creştere pozitivă.

Veştile rele nu se opresc însă aici, iar ceea ce nimeni nu vo ia să audă - o con ti nuare a recesiunii şi în 2011 - pare un scenariu tot mai greu de evitat.

Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, econo mis tul-şef al ING, a fost pri mul analist local care a ieşit public cu o no uă prognoză, luni după-amia ză, anticipând o con tracţie cu 3% a economiei anul acesta şi cu 2,2% la anul.

"Am revizuit estimarea noas tră moderat optimistă asu pra economiei, până la o scă dere a Produsului Intern Brut cu 3% anul acesta, având în vedere că reducerea sa lariior din sectorul public şi majorarea TVA au in trat în vigoare de la 1 iulie. Aceste măsuri vor avea un impact sever asupra puterii de cumpărare în 2010 şi 2011", spune Chideşciuc. La începutul anului, el vedea o creştere economică de aproape 2% în 2010.

Florian Libocor, economistul-şef al BRD-SocGen, este ceva mai optimist şi vede creşterea economiei anul acesta undeva între -0,5% şi 0,5%. El a arătat că la ni velul economiei vor mai fi tensiuni şi este exclusă ideea că revenirea va fi în 2010. "Este o greşeală să se con si dere că o creştere economică de 0,5% înseamnă ieşirea din recesiune, cât timp şomajul creşte", spune Libocor.

Ion Alexandru Ţiriac, fiul omului de afaceri Ion Ţiriac, ale cărui afaceri se întind de la servicii financiare la imobiliare, auto, aviaţie şi retail, vine cu o prognoză-şoc. "În privinţa PIB-ului, cred că din păcate atât în acest an, cât şi în primele luni ale anului viitor se va înregistra o scădere. Estimăm un declin de aproape 3% în 2010 şi 1,5% în 2011. Aceste procente nu sunt finale şi reflectă doar imaginea de astăzi, care poate fi afectată de economia regională, de inflaţie sau de alte decizii luate de guvern şi/sau de BNR", spune Ion Alexandru Ţiriac, reprezentantul acţionarului în consiliile de conducere şi administraţie, atât în cadrul Ţiriac Holdings, cât şi în cadrul boardurilor UniCredit Ţiriac Bank, Allianz Ţiriac Asigurări şi Metro Cash&Carry.Afacerile lui Ţiriac se derulează pe pieţele cele mai lovite de criza economică în 2009 şi au înregistrat un declin de 30-40%, până la aproximativ 1,4 mld. euro. Guvernul, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Naţională lucrează în continuare cu un scenariu de contracţie a economiei cu 0,5% anul acesta. Experţii FMI au arătat recent că în opinia lor majorarea TVA va avea un impact similar cu cel pe care l-ar fi avut reducerea pensiilor cu 15% (măsură respinsă de Curtea Constituţională la sfârşitul lunii iunie), astfel că îşi păstrează estimarea de contracţie uşoară a economiei. În 2009 economia s-a contractat cu 7,1%, mai mult decât anticipa oricine, după o creştere de 7% în 2008.RBS Bank România şi-a ajustat de asemenea în scădere estimarea privind evoluţia economiei, analiştii băncii aşteptându-se acum la o contracţie cu 2% a PIB faţă de 1,5% până în prezent. De asemenea, banca prognozează o stagnare a economiei în 2011 după ce anterior se aştepta la o creştere cu 1,5%.În viziunea lui Chideşciuc de la ING, economia ar putea reveni pe plus abia în 2012, cu o creştere de 2,9% chiar dacă exprimat în euro valoarea nominală a PIB va continua să rămână sub nivelul record din 2008.

UniCredit: Economia scade cu -2,5% în 2010.

Analiştii UniCredit Ţiriac Bank văd o scădere cu 2,5% a economiei anul acesta pe fondul majorării TVA şi al scăderii salariilor în sectorul public, în condiţiile în care înainte de anunţarea măsurilor de austeritate se aşteptau la o creştere cu 0,4%. Banca a avut încă de la începutul anului una dintre cele mai pesimiste prognoze de creştere economică. "Am avut şi o prognoză intermediară cu o scădere de -0,9%, care trebuia să fie publicată exact în momentul în care s-a hotărât creşterea TVA. Scenariul se baza doar pe reducerea salariilor în sectorul public şi a pensiilor", a declarat Rozalia Pal (foto), economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank. Astfel, ajustarea cu încă un punct şi jumătate a prognozei de scădere economică se datorează exclusiv majorării TVA de la 19% la 24%, care ar putea aduce o contracţie şi mai puternică a consumului. Pal se aşteaptă ca inflaţia să urce la 7-8% până la sfârşitul anului din cauza majorării TVA.