MISTERELE CUVINTELOR /Gaură albă, gaură neagră

Autor: Alexandru Ciolan 07.07.2010

Fizicianul nord-american John Archibald Wheeler (1911-2008), veteran al Proiectului Manhattan şi pionier al cercetărilor în teoria cuantică a gravitaţiei, nu a fost doar un strălucit teoretician, ci şi un ingenios inventator de cuvinte. Lui i se datorează, de pildă, fie pentru că i-a creat, fie pentru că i-a făcut celebri, termenii wormhole, black hole şi white hole.
Black hole (preluat în română ca atare sau tradus prin gaură neagră ori gol negru) este noul nume pentru ceea ce, până în 1967, era desemnat drept "stea în colaps gravitaţional complet" sau "stea îngheţată", un corp ceresc defunct, prăbuşit în sine însuşi, atât de dens şi cu un câmp gravitaţional atât de mare, încât din el nu mai scapă nimic, nici măcar lumina.
În 1967, în timpul unei conferinţe pe care a ţinut-o la New York, cineva a sugerat, în timpul discuţiilor, termenul, iar Wheeler l-a preluat bucuros. După ce ai rostit de 10 ori - avea el să-şi amintească într-un interviu - "stea în colaps gravitaţional complet", începi să cauţi cu disperare ceva mai scurt.
White hole (gaură albă), opusul găurii negre, este un spaţiu în care nu se poate intra, dar din care materia este expulzată.
Wormhole (gaură de vierme), sau "pod Einstein-Rosen", desemnează o scurtătură prin spaţiul-timp curbat al relativităţii generale, numele pe care i l-a dat Wheeler în 1957 venind din analogia cu un vierme care sapă un tunel pentru a traversa un măr. O gaură de vierme ar semăna cu două pâlnii opuse prin gâtul comun, între care circulă materia. Un astfel de tunel ar uni o gaură neagră de o gaură albă, prima alimentând-o pe cea de-a doua.
Pentru gaură neagră, cea mai veche atestare consemnată în Dicţionarul de cuvinte recente este din 1978 ("aşa-numitele găuri negre, corpuri cereşti masive, invizibile, cu o forţă de gravitaţie atât de mare, încât ea absoarbe şi lumina", R.l. 14 XI 78 p. 6), dar sintagma trebuie să fi început să circule în română mult mai devreme, cel puţin printre specialişti. Oricum, sinonimul inutil pudibond gol negru apare în DCR cu un an înainte ("Studierea unora dintre cele mai misterioase obiective din Univers - pulsarii, quasarii, stelele în explozie şi golurile negre - aceasta va fi misiunea noului satelit ştiinţific Heao-1 pe care N.A.S.A. îl va lansa astăzi la Cap Canaveral", R.l. 15 IV 77 p. 6). Aceeaşi pudoare prost plasată îi făcea înainte de 1989 pe unii ziarişti să evite gaura sau golul apelând la termenul englezesc ("golul produs prin stingerea scriitorului este un dramatic «black-hole» pe harta cerului nostru sufletesc", Săpt. 18 XII 81 p. 12).
După 1990, gaură neagră nu putea pierde ocazia de a se îmbogăţi cu sensul de "sac fără fund, buzunar găurit", în care banii dispar fără urmă ("Coplata, bani aruncaţi în gaura neagră", ziare.com 26 III 10).
Dacă stăm să ne gândim bine, toată istoria noastră postdecembristă a fost marcată de funcţionarea neîncetată a unei găuri de vierme modificate, cu două găuri negre la ambele capete: resursele publice, administrate de un stat atât de greoi încât se prăbuşeşte în sine însuşi, s-au scurs, pe canale abil săpate de viermii tranziţiei, spre buzunare particulare care au ştiut doar să primească şi să nu mai dea drumul la nimic din tot ce a intrat în ele…

Exemplificări şi datări pentru sensurile şi cuvintele noi din acest articol veţi găsi în ediţia a treia a DCR (Dicţionarul de Cuvinte Recente), aflat în pregătire la Editura Logos.

ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucureşti). Filolog (absolvent de spaniolă-română al Universităţii Bucureşti). Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoi redactor-traducător la revista "Lumea" (1978-83), redactor la Editura Politică şi ulterior la Editura Humanitas (1983-1991), editor şi administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducător şi publicist. Zona de interes principală: lexicologia, lexicografia. Preferinţe muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, Chavela Vargas, Liviu Vasilică, Maria Lătăreţu, Fărâmiţă Lambru, Dire Straits. Pasiuni: gătitul şi conservele de casă. Dorinţe: să aibă nepoţi. Are un nepot.