FC Barcelona caută la bănci 150 mil. euro

Autor: Andreea Mioara Neferu 07.07.2010

Pentru a se pune la adăpost de presiunile financiare, celebrul club de fotbal spaniol FC Barcelona a demarat negocierile privind contractarea unui împrumut de 150 mil. euro, după ce a rămas restantă cu plata salariilor către jucători, scrie Bloomberg.

Cu toate acestea, clubul iberic a infirmat zvonurile potrivit cărora ar fi la un pas de faliment. Câştigătoarea Champions League din 2009 speră să obţină împrumutul în următoarele zile, a declarat Sandro Rosell, preşedintele Barcelonei, care nu a dezvăluit numele băncilor cu care se poartă negocieri, dar nici identitatea jucătorilor afectaţi de întârzierile de salarii.

"Trebuie să ne finanţăm" obligaţiile financiare pe termen scurt, aşa cum sunt salariile, a declarat Rosell, adăugând că Barca l-ar putea înapoia pe fundaşul Dmytro Chygrynskiy clubului ucrainean Şahtior Doneţk.

Săptămâna trecută, Barcelona a anunţat că a devenit cel mai mare club sportiv din lume din perspectiva veniturilor, în condiţiile în care acestea au crescut cu 16 procente în perioada iulie 2009 - iunie 2010, până la 445,5 milioane de euro.

Profitul net al clubului a fost de 9 milioane de euro. Mai toate cluburile spaniole de fotbal stau în corzi din cauza costurilor ridicate cu salariile jucătorilor, a celor doi ani de recesiune şi a crizei creditelor, potrivit unui studiu realizat luna trecută de profesorul Jose Maria Gay de la Universitatea din Barcelona. Mai mult, presiunile de pe umerii cluburilor iberice au crescut şi după ce Mediaproduccion, compania care deţine drepturile de difuzare pentru liga spaniolă, a anunţat că va cere protecţie sub legea falimentului.

Puţine cluburi au fost suficient de inspirate pentru a-şi asigura printr-o garanţie bancară contractele semnate cu Mediaproduccion, iar Barca nu a încheiat un astfel de acord.

Deşi a primit o serie de asigurări că actualul contract în valoare de un miliard de euro cu Mediaproduccion nu este pus în pericol, Rosell este încă îngrijorat în această privinţă.

Dacă spaniolii merg la bănci pentru a se împrumuta, în Italia UniCredit ar putea deveni proprietara clubului AS Roma, în condiţiile în care compania Italpetroli, ce deţine clubul, este la un pas de faliment, confruntându-se cu datorii în valoare de 400 de milioane de euro. 320 de milioane de euro sunt numai obligaţii financiare către creditorul italian UniCredit. Astfel, Rosella Sensi, a cărei familie deţine o participaţie majoritară în cadrul clubului italian din prima ligă încă din anul 1993, ar putea fi obligată să se despartă de club şi de compania Italpetroli.