Fără străini, investitorii locali n-au forţă să urce cotaţiile Bursei

Autor: Vlad Anastasiu 07.07.2010

Bursa de la Bucureşti a revenit ieri pe scădere, cea mai mare corecţie din piaţă dintre indici fiind înregistrată de societăţile financiare, grupate sub BET-FI, care au pierdut peste 2,2% faţă de referinţă. Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a coborât cu 0,4%, în timp ce indicele energetic BET-NG a înregistrat o scădere de doar 0,2% faţă de cotaţia de referinţă.

Rulajul pieţei a fost unul extrem de mic, de doar 2,7 mil. euro, fiind cel mai redus din acest an, în vreme ce volumul de tranzacţionare s-a ridicat la puţin peste 12 milioane de acţiuni.

"Reducerea rulajelor în piaţă este un semnal de alarmă pentru bursă, însă vine pe fondul perioadei pline de incertitudine pe care o traversăm. Deocamdată piaţa se păstrează într-un interval şi nu dă semne în ce direcţie ar putea să o ia în perioada următoare. Pe fondul acestei evoluţii şi al incertitu­dinilor din piaţă, investitorii îşi pierd din interes pentru piaţa locală", a declarat Darie Moldovan, directorul de tran­zacţionare al societăţii de intermediere Broker Cluj.

Cel mai mare rulaj l-au înregistrat titlurile bancare BRD, valoarea transferurilor depăşind 2,5 mil. lei. Acţiunile au închis în staţionare însă, la preţul de 10,9 lei/unitate. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au consemnat un rulaj de 2,3 mil. lei, al doilea cel mai mare din piaţă, însă acţiunile au coborât cu 1,6%, la preţul de 1,23 lei/unitate.

Cea mai mare scădere la această categorie a fost consemnată însă de acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut peste 3% faţă de cotaţia de marţi.

"Interesul pentru piaţa locală este direct influenţat de fluxurile fondurilor străine de investiţii, care pentru moment sunt în expectativă. În aceste condiţii şi ţinând cont că investitorii locali nu sunt suficient de puternici să urce piaţa de la nivelurile actuale, bursa oscilează fără o direcţie clară", a adăugat Moldovan.

În sectorul bancar, doar titlurile Băncii Carpatica (BCC) au reuşit să închidă în urcare, cu un avans de aproape 3,3% faţă de referinţă, în timp ce titlurile Băncii Transilvania (TLV) au închis în staţionare, la preţul de 1,4 lei/unitate.

Titlurile Broker Cluj au înregistrat o corecţie ceva mai pronunţată, de aproape 2,5% faţă de referinţă, coborând astfel la preţul de 0,274 lei/acţiune.

În sectorul energetic, titlurile Trasgaz Mediaş (TGN) au reuşit să închidă pe plus, cu un avans de 0,8% faţă de referinţă, în timp ce acţiunile Transelectrica (TEL) au coborât cu aproape 0,6% faţă de cotaţia de marţi.

"Ultimele două luni s-au caracterizat prin retrageri din piaţă şi prudenţă mare din partea investitorilor şi în continuare cred că piaţa va evolua în aceeaşi notă. Încă există incertitudini mari în piaţă, care pot fi accentuate şi de evoluţiile indecise ale pieţelor externe", a continuat Moldovan.

Ieri, principalele pieţe europene înregistrau avansuri reduse, de maxi­mum 0,4%, cea mai mare apreciere fiind consemnată de indicele fracez CAC 40, care urca cu 0,4% la două ore până la închidere. Indicele regional Euro Stoxx 50 urca şi el cu un avans de 0,7% faţă de cotaţia de referinţă.

Bursa americană, redată de indicele Dow Jones, deschidea pe plus şedinţa de ieri, cu o apreciere de 0,2% faţă de cotaţia de marţi.

De urmarit astazi