Unul dintre mogulii imobiliari iese la "pensie"

Autor: Cristi Moga 07.07.2010

Omul de afaceri Alexander Hergan, unul dintre cei mai puternici şi totodată discreţi investitori români în imobiliare, a renunţat la poziţia de CEO al companiei Avrig 35, pe care a fondat-o în urmă cu mai bine de zece ani, urmând a fi înlocuit de către Haydn Wright, un manager nou-venit în companie.

Numele lui Hergan, 63 de ani, se leagă în primul rând de birourile construite pentru companii precum Petrom şi Vodafone - Charles de Gaulle Plaza şi clădirile de pe strada Avrig, lângă piaţa Obor, de-a lungul timpului acesta reuşind să vândă proprietăţi cu o valoare cumulată de aproximativ 330 de milioane de euro.

Surse din piaţa imobiliară spun că firma avea nevoie de un suflu proaspăt, atât financiar, cât şi managerial, Hergan urmând a rămâne în cadrul companiei ca acţionar minoritar, alte companii urmând a intra la rândul lor în acţionariatul firmei.

Dup plecarea lui Alexander Hergan din rândurile Avrig 35, principalele obiective ale companiei vor fi legate de finalizarea clădirii de birouri Avrig 7 din zona Pieţei Obor, a unei săli de fitness World Class în cadrul proiectului Iris Shopping Center din Titan, precum şi a centrului comercial Pallady Shopping Center din estul Capitalei, o investiţie anunţată de 80 de milioane de euro.

"Domnul Hergan a fost înlocuit de către Haydn Wright, la recomandarea reprezentanţilor Taverners Group, unul dintre acţionarii instituţionali ai Avrig 35. Domnul Wright, 47 de ani, are peste 25 de ani de experienţă în real estate, finanţări şi restructurări pe o mulţime de pieţe emergente", explică reprezentanţii Avrig 35. Matthew Proskine, actualul director de vânzări şi marketing al companiei şi fiul unuia dintre acţionari, alături de Ian Beatty, reprezentantul acţionarilor în cadrul firmei în ultimii patru ani, au fost desemnaţi vice-preşedinţi executivi.

Apariţiile în presa locală ale lui Alexander Hergan pot fi numărate pe degete, singura conferinţă de presă la care a partcipat având loc în iarna acestui an. Avrig 35 deţine un portofoliu imobiliar format din peste 100 de terenuri în Bucureşti şi în ţară, iar Hergan spune că "pentru fiecare teren cumpărat există un proiect în capul meu".

Dacă o serie de proiecte i-au adus grupului Avrig 35 randamente substanţiale, cum au fost exit-urile din proiectele Charles de Gaulle Plaza şi Iris Shopping Center, o serie de investiţii nu s-au dovedit la fel de inspirate. Astfel, turnul de birouri Tower Center International de pe bulevardul Mihalache stă de mai bine de doi ani gol din cauza unui litigiu, deşi construcţia a fost finalizată, în timp ce pe strada Eminescu un proiect de locuinţe al companiei a fost abandonat într-o fază incipientă, din cauza vânzărilor slabe.