Toate pieţele sunt astăzi cu ochii pe Frankfurt. Ce îl îngrijorează pe şeful BCE

Autor: Radu Racu 08.07.2010

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, se confruntă cu dobânzi mai ridicate la împrumuturi mai devreme decât se aştepta, tendinţă care ar putea contribui la înţepenirea economiei, scrie Bloomberg.

Costurile la care se împrumută băncile între ele au crescut de când innstituţiile financiare au fost nevoite să restituie la 1 iulie credite de 442 de miliarde de euro luate de la banca centrală. Situaţia actuală ar putea forţa BCE să ia în calcul măsuri adiţionale de creditare în cadrul întâlnirii membrilor consiliului de politică monetară de astăzi, de la Frankfurt.

"Întrebarea la care trebuie să răspundă Trichet este dacă instituţia va tolera dobânzi mai mari în piaţă în această perioadă", spune Cristoph Rieger, analist la Commerzbank. "Este discutabil nivelul la care au ajuns acum dobânzile", menţionează el.

Creşterea costurilor de finanţare vine după ce economia Europei a arătat semne de slăbiciune, după ce criza datoriilor publice ale Greciei a subminat încrederea investitorilor, forţând guvernele să reducă cheltuielile şi să testeze rezistenţa băncilor de pe pieţele locale. În consecinţă, BCE a început să cumpere obligaţiuni de stat - o decizie de care s-a ferit până în ultima clipă - într-un efort de a ieftini costurile emisiunilor lansate de statele europene.

Banca Centrală Europeană va anunţa joi la 14:45 (ora României) decizia în privinţa dobânzii de politică monetară, care - în opinia majorităţii analiştilor intervievaţi de Bloomberg - va rămâne neschimbată la nivelul minim record de 1%.