Leul recuperează tot terenul pierdut după creşterea TVA

Autor: Liviu Chiru 08.07.2010

Euro a coborât ieri la cursul oficial pentru a cincea zi consecutiv, revenind pe palierul de 4,22 lei, unde se afla la sfârşitul lunii iunie, înainte de decizia Curţii Constituţionale de a respinge tăierea pensiilor cu 15%, care a pus Guvernul în situaţia de a opta pentru majorarea TVA.

"Probabil că dispoziţia favorabilă a investitorilor şi presupusele intervenţii indirecte ale BNR vor continua să susţină leul", a comentat un dealer.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2285 lei pentru un euro, cu 0,35 bani, respectiv 0,08% sub nivelul din ziua precedentă.

Pe piaţa interbancară cotaţiile s-au stabilizat pe palierul de 4,22-4,23 lei pentru un euro, aprecierea leului pierzând astfel din forţă, după câteva zile în care cotaţiile au înregistrat scăderi pronunţate.

Pe 1 iulie, euro înregistra un maxim istoric, atingând la cursul BNR 4,3537 lei, investitorii reacţionând la turbulenţele de pe scena politică (Guvernul trecuse printr-o moţiune de cenzură) şi la măsura de majorare a TVA de la 19% la 24%, care va afecta cel mai probabil consumul şi astfel perspectivele de revenire a economiei. Pe piaţa interbancară, euro a fost tranzacţionat chiar şi la 4,4 lei, iar banca centrală nu părea hotărâtă să intervină decisiv pentru a opri creşterea cotaţiilor, aşa cum îi obişnuise pe dealeri în 2009. De altfel, în iunie rezerva valutară a BNR a înregistrat o scădere moderată, de 160 de milioane de euro, arătând astfel că dacă au existat operaţiuni pe piaţa valutară interbancară, acestea au fost de mică amploare.

În timp ce clienţii individuali au început să îşi spargă depozitele, cumpărând în panică euro, investitorii străini au pariat invers, că BNR nu va tolera totuşi o creştere brutală a cursului, şi au vândut valută pentru a cumpăra lei. De la sfârşitul săptămânii trecute euro a intrat astfel pe o pantă de scădere.

Euro revine astfel la nivelul la care se afla şi la începutul anului, deşi între timp majoritatea analiştilor şi-au înrăutăţit perspectivele privind evoluţia economiei, amânând revenirea la creştere pentru anul 2011, după ce aceasta era aşteptată încă din 2010. Cele mai recente scenarii indică o contracţie cu până la 3% a economiei anul acesta pe fondul căderii consumului sub presiunea tăierilor de salarii în domeniul public şi al majorării TVA, iar cei mai pesimişti dintre analişti văd recesiunea continuând şi în 2011.

Pe piaţa monetară, băncile îşi împrumutau ieri lei între ele pentru o zi la dobânzi de 2,2-2,7% pe an, nivel la care pot plasa banii şi la BNR, în facilitatea de depozit (pentru care dobânda este de 2,25% pe an). Pentru scadenţele mai lungi dobânzile urcă la 5%-7% pe an. BNR a menţinut la sfârşitul lui iunie dobânda-cheie la nivelul de 6,25% pe an.