Diverta închide câteva librării mici, neprofitabile

Ziarul Financiar 08.07.2010

Amalia Buliga, 29 de ani, numită la conducerea retailerului de carte Diverta anul acesta, susţine că în prezent lanţul de librării, aflat în insolvenţă, operează 56 de magazine, după ce au fost închise trei unităţi neprofitabile.
"Am închis o librărie din Piteşti şi două din Bucureşti, respectiv cea din centrul comercial Liberty Center şi cea din Fashion House Outlet. Aceste magazine erau de dimensiuni mici şi cu vânzări reduse", a declarat Amalia Buliga, CEO al Diverta.
Diverta, unul dintre cei mai importanţi distribuitori de carte pe piaţa românească, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro şi un EBITDA negativ de 600.000 de euro.
Retailerul are datorii de 10 milioane de euro către furnizori şi centre comericale şi credite bancare de 8,5 mil. euro, jumătate dintre acestea fiind credite de investiţii, potrivit oficialilor companiei.
"Compania intenţionează să mai închidă încă două magazine de mici dimensiuni din ţară în perioada imediat următoare. Celelalte magazine, mai puţin eficiente, vor intra pe profit în urma reducerii costurilor cu chiriile", a precizat ea.
Cele mai multe librării Diverta sunt prezente în centre comerciale. Cu toate acestea, cea mai mare librărie, deschisă în august 2008, ocupă spaţiul de 1.800 de metri pătraţi al fostului magazin Eva de pe bulevardul Magheru. În prezent, oficialii Diverta negociază chiria pentru acest spaţiu, în care Octavian Radu a investit două milioane de euro, din care un milion de euro au reprezentat garanţiile legate de închirierea spaţiului, potrivit declaraţiilor anterioare ale omului de afaceri.
Ca back-up la o eventuală închidere a magazinului Diverta Magheru, compania va deschide în luna august un magazin pe o suprafaţă de 810 metri pătraţi lângă fântâna de la Universitate, adică în apropiere de Diverta Magheru.
"Investiţia în noua librărie Diverta Academiei este una minimă, în condiţiile în care chiria este acceptabilă, iar pentru decorarea magazinului vom folosi o parte din mobilierul din alte magazine care au fost închise." Buliga nu a precizat valoarea investiţiei. "Vom vedea cum vor decurge negocierile pentru chirie la Diverta Magheru."
Pe piaţa de distribuţie de carte mai activează alături de Diverta şi librăriile Cărtureşti, Humanitas şi Compania Naţională de Librării.