Muşat l-a recrutat pe judecătorul Gheorghe Buta, fost preşedinte la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Autor: Cristi Moga 08.07.2010

Casa de avocatură Muşat & Asociaţii, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de profil, l-a recrutat în cadrul firmei pe Gheorghe Buta, fost preşedinte al Secţiei comerciale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va avea statut de partener şi coordonator al departamentului de litigii şi arbitraj.
Mutarea vine la doar o săptămână după ce avocatul Ion Dragne, fost deputy managing partner în cadrul firmei, a părăsit Muşat & Asociaţii pentru a fonda o nouă firmă alături de un grup de avocaţi.
"Litigiile au fost şi rămân unul dintre domeniile noastre forte şi sunt convins că recenta cooptare a domnului Buta la conducerea departamentului de Litigii & Arbitraj al Muşat & Asociaţii va avea efecte rapide în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare şi de consolidare a departamentului", a comentat Gheorghe Muşat, senior partner şi fondator al Muşat & Asociaţii.
Buta, 55 de ani, are o experienţă de peste 25 de ani ca procuror, judecător, preşedinte al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, preşedinte al Curţii de Apel Cluj, membru în Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedinte al Secţiei comerciale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, poziţie din care a fost eliberat în această săptămână printr-un decret prezidenţial.
Pe lângă activitatea de procuror şi judecător, Buta şi-a adus contribuţia şi la redactarea noului Cod Penal şi la modificarea Codului de Procedură Penală şi a Codului de Procedură Civilă. Buta a renunţat la poziţia în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, unde avea venituri anuale de circa 240.000 de lei (57.000 de euro), potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul instituţiei, pentru o poziţie de partener în cadrul Muşat & Asociaţii, unde profitul per partener a fost în 2009 de zece ori mai mare, respectiv 642.000 de euro.
Totodată, Buta va fi sprijinit de către avocatul partener Luminiţa Popa, care va coordona practica de arbitraj a firmei.
"Creşterea substanţială a volumului şi complexităţii dosarelor de arbitraj, mai ales din perspectiva protecţiei investiţiilor străine la nivel internaţional, dar şi a arbitrajelor domestice, a impus desemnarea Luminiţei Popa drept avocat asociat coordonator al acestei practici", a mai spus Muşat.
Potrivit reprezentanţilor Muşat & Asociaţii, firma are în continuare 20 de avocaţi în cadrul departamentului de litigii & arbitraj, dintre care patru sunt avocaţi parteneri.

Jucător de top
Firma fondată de către Gheorghe Muşat a rămas un jucător de top de-a lungul anilor, în ciuda faptului că mai multe grupuri de avocaţi au hotărât să se desprindă pentru a constitui noi firme de consultanţă juridică.
Muşat alături de Ion Nestor, Valeriu Stoica, Călin Zamfirescu sau Ernest Popovici pot fi consideraţi "părinţii" avocaturii de business. Noua generaţie de avocaţi a început să se instaleze puternic în piaţă, luptând cot la cot pentru primele poziţii ale unei pieţe în care se învârt anual onorarii de circa 200 de milioane de euro.
Cele mai mari firme în funcţie de venituri au fost în 2009 Ţuca Zbârcea & Asociaţii, NNDKP, Muşat & Asociaţii, Boştină & Asociaţii, Badea Clifford Chance şi Popovici Niţu & Asociaţii - aceste firme înregistrând venituri cumulate de 74 de milioane de euro.
Piaţa de profil nu mai înregistrează ritmul de creştere din perioada 2004-2008, dar prin adaptarea la noile probleme juridice cu care se confruntă clienţii, avocaţii au continuat să realizeze venituri substanţiale.