Miliardarul indian Mittal a pierdut 424 de milioane de euro într-un singur an în România

Autor: Adrian Ionut Cojocar 08.07.2010

Miliardarul Lakshmi Mittal, proprietarul celui mai mare producător de oţel din lume, ArcelorMittal, a pierdut anul trecut 424 mil. euro la cele patru combinate siderurgice pe care le are în România.



Numai activitatea de la Galaţi i-a adus miliardarului o gaură de 334 mil. euro (1,4 mld. lei), de peste două ori mai mult decât câştigul consemnat de ArcelorMittal Galaţi în anul precedent, care s-a cifrat la 164 mil. euro.
Activitatea din România a ArcelorMittal a mâncat aproape tot profitul înregistrat de grup la nivel mondial, care s-a ridicat anul trecut la numai 118 mil. dolari (85 mil. euro).
Vânzările combinatelor deţinute de grup la Galaţi, Iaşi, Roman şi Hunedoara s-au prăbuşit în 2009 cu 52,7%, până la 4,18 mld. lei (985 mil. euro), de la un nivel de 8,8 mld. lei (2,4 mld. euro) realizat în anul precedent.
"Când funcţionează la 25% din capacitate cum s-a întâmplat pe parcursul anului trecut sunt şi pierderi mari, dar când treaba merge bine şi profitul combinatului de la Galaţi ajunge la 400-500 mil. dolari pentru că ponderea costurilor cu personalul este mică, undeva la 15%", spune Petru Ianc, director în Ministerul Economiei, specializat în siderurgie.
Un singur an a fost de ajuns pentru ca indienii să piardă jumătate din tot ce agonisiseră la Galaţi începând cu anul 2001, la privatizarea Sidex (vechea denumire a ArcelorMittal Galaţi).

Anul acesta mizează pe revenire
Thierry Le Gall, care a preluat în urmă cu un an conducerea combinatului de la Galaţi, spunea recent că "este posibil şi necesar ca 2010 să fie un an profitabil", revenirea pe profit a companiei având la bază creşterea comenzilor care au redus decalajul de producţie la 35% faţă de maximul dinainte de criză, în condiţiile în care producţia scăzuse şi cu 60% în anul 2009.
Contracţia economică pe plan local a fost limitată în prima jumătate a anului de industrie, care a fost surescitată de comenzile primite de pe plan extern, în condiţiile în care ţările Uniunii Europene şi-au revenit mai repede din criză.
"În primul semestru, producţia pe toată siderurgia la nivel naţional a fost mai mare cu circa 30-40% faţă de anul precedent, iar dacă continuă în acest ritm sunt şanse ca ArcelorMittal Galaţi să treacă pe profit", spune Petru Ianc.
El a precizat că avansul producţiei a fost sprijinit de exporturi, în timp ce pe plan local revenirea comenzilor destinate siderurgiei se lasă încă aşteptată.

Disponibilizările masive au umflat pierderile
Circa 4.400 de oameni au plecat anul trecut de la ArcelorMittal Galaţi prin disponibilizări voluntare cu plata de către combinat de salarii compesatorii.
Pierderile record ale combinatului din Galaţi ar putea fi umflate şi de costurile acestor costuri compensatorii.
ArcelorMittal Iaşi, spre exemplu, a disponibilizat anul trecut 109 persoane şi a plătit angajaţilor respectivi plăţi compensatorii în valoare de 7,1 mil. lei.
La 4.400 de salariaţi câţi au plecat de la ArcelorMittal Galaţi, dacă se aplică acelaşi cost mediu pe angajat, costurile cu plăţile compensatorii ale combinatului s-ar putea cifra la 290 mil. lei (68,5 mil. euro).
Pierderile de la celelalte combinate deţinute de Mittal în România, cauzate de scăderea drastică a comenzilor din ultimii doi an, l-au determinat pe miliardar să vină cu bani pentru a suplimenta capitalul companiilor.
Astfel, Lakshmi Mittal trebuie să suplimenteze capitalul combinatului ArcelorMittal Hunedoara (SIDG) cu suma de 82,6 mil. euro, în caz contrar societatea urmând să fie dizolvată, potrivit unei decizii a conducerii combinatului care va fi supusă discuţiei acţionarilor. Decizia vine după ce capitalurile proprii ale societăţii au scăzut sub 50% din valoarea capitalului social.
Aplicând aceeaşi regulă, grupul ArcelorMittal trebuie să injecteze bani şi la Roman, acolo unde la 31 martie 2010 valoarea contabilă a companiei era negativă, de -214,7 milioane de lei (circa 51 milioane de euro).