Nimic nu mai mişcă Bursa. Investitorii au plecat în vacanţă

Autor: Vlad Anastasiu 08.07.2010

Bursa de la Bucureşti a revenit ieri pe plus, însă a în­registrat aprecieri ex­trem de reduse, cel mai mare avans fiind con­sem­nat de societăţile din sectorul energetic, indicele de profil BET-NG urcând cu doar 0,8% faţă de referinţă.
Indicele BET şi indicele socie­tăţilor financiare grupate sub BET-FI au urcat cu 0,4% fiecare. Brokerii apre­ciază că evoluţia laterală din ultima perioadă este cauzată în principal de lipsa de investitori din piaţă, fenomen care duce şi la reducerea rulajelor de tranzac­ţionare. Ieri, valoarea transfe­rurilor s-a ridicat la puţin peste
6,5 milioane de euro, însă 1,1 milioane de euro au reprezentat tranzacţii pe piaţa de obligaţiuni, iar 2,3 milioane de euro s-au realizat pe RASDAQ într-o tranzacţie specială.
Volumul de tranzacţionare a depăşit nivelul de 21,6 milioane de unităţi, cele mai tranzacţionate acţiuni fiind titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu un volum de peste 3,4 milioane de unităţi. Acţiunile au urcat cu 0,8% faţă de cotaţia de miercuri, la preţul de
1,24 lei/unitate.
"În piaţă nu se întâmplă nimic pentru că sunt foarte puţini investitori activi. Mulţi sunt plecaţi, iar cei prezenţi preferă să stea în expectativă. Nu sunt nici jucători importanţi în piaţă, nici speculatori. Este o perioadă moartă pentru Bursă, în care piaţa nu reacţionează la nimic. Era de aşteptat o astfel de perioadă, mai ales pe timp de vară", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei IFB Finwest din Bucureşti.
Cea mai mare apreciere la categoria societăţilor financiare a fost înregistrată de titlurile SIF Transil­vania (SIF3), care au urcat cu peste 1,2% faţă de cotaţia de miercuri, la preţul de 0,489 lei/unitate. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au fost singurele din această categorie care au închis în scădere, cu o corecţie de peste 0,8% faţă de referinţă.
În scădere au închis şi titlurile bancare BRD SocGen (BRD), care au pierdut aproape 1% faţă de cotaţia de referinţă, în timp ce acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au închis în urcare, cu un avans de peste 1,4%.
Titlurile societăţii de intermediere Broker Cluj (BRK) au înregistrat un avans de aproape 2,2%, fiind cea mai mare apreciere dintre societăţile din sectorul financiar. Acţiunile Bursei (BVB) au închis şi ele în urcare, cu un avans de aproape 1,6% faţă de referinţă.
"Cred că piaţa va evolua în acest fel până în toamnă. Întotdeauna sunt perioade de calm urmate apoi de perioade mai agitate. Însă nu mă aştept la o agitaţie prea mare nici din toamnă. Va fi o volatilitate mai mare şi ceva aprecieri în piaţă, în condiţiile în care preţurile sunt în continuare mici", a adăugat Dragolea.
În sectorul energetic, titlurile societăţilor de utilităţi Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) au revenit pe minus, cu corecţii de până la 0,6% faţă de referinţă. Titlurile companiei pe­troliere OMV Petrom (SNP) au închis în urcare, cu un avans de 1,7%, evoluţie care a susţinut şi aprecierea indicelui energetic.
Aprecieri importante au fost consemnate şi de companiile din sectorul chimic, titlurile Azomureş Tg. Mureş (AZO) şi Oltchim Rm. Vâlcea (OLT), înregistrând creşteri de 1,4% şi respectiv 4,5% faţă de referinţă.


De urmarit astazi