Cele mai importante evenimente ale săptămânii

Ziarul Financiar 09.07.2010

1. Finanţele renunţă la impozitarea dobânzilor calculate înainte de 1 iulie. Ministerul Finanţelor a renunţat să mai ceară impozitarea integrală a dobânzilor pentru depozitele aflate în curs, după ce a avut în această dimineaţă o întâlnire cu conducerea Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). "Baza de calcul asupra căreia se aplică cota de impozit de 16% este consituită din veniturile calculate începând cu data de 1 iulie 2010 până la data scadenţei depozitului şi înregistrate în contul curent sau contul de depozit al titularului", potrivit unei scrisori semnată de Sebastian Vlădescu şi adresată lui Radu Gheţea, preşedintele ARB.

2. Isărescu: Estimăm că la sfârşitul anului vom avea o inflaţie de 8%. BNR estimează, pe baza datelor pe care le-a cules din piaţă până în această dimineaţă, ca majorarea TVA de la 19% la 24% va determina creşterea inflaţiei la 8% până la sfârşitul anului, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. "Observăm simplu chiar după câteva zile de aplicare că această transmisie nu s-a realizat integral. Cel puţin până acum nu s-a realizat nici măcar o majorare cu 5%. Explicaţia este existenţa unui substanţial deficit de cerere", a spus Isărescu

3. Alexander Hergan a fost înlocuit din funcţia de director executiv al grupului Avrig 35. Alexander Hergan, fondator al Avrig 35, a fost înlocuit din funcţia de director executiv al grupului, unul dintre cele mai active de pe piaţa imobiliară, ca răspuns la criza financiară şi la condiţiile economice dificile din România, în locul său fiind numit Haydn Wright, a anunţat compania. "Avrig 35, unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari din România, anunţă astăzi (marţi, n.r.) plecarea directorului executiv Alexander Hergan şi restructurarea managementului superior ca răspuns la criza financiară globală şi la condiţiile economice dificile din România. Domnul Hergan a fost înlocuit de Haydn Wright, prin recomandarea Taverners Group, unul dintre acţionarii instituţionali ai Avrig35", se arată într-un comunicat al grupului.

4. Baronul cafelei din Austria cumpără din nou Kandia, dar la un preţ de cinci ori mai mic. Grupul american Kraft a anunţat mar]i vânzarea afacerii Kandia din România către fondul de investiţii Oryxa Capital, fără a da detalii despre cine se află în spatele fondului şi nici despre valoarea tranzacţiei. Scoasă în urmă cu jumătate an la vânzare de c`tre Kraft Foods, Kandia a avut opt pretendenţi printre care s-au numărat numele mari ale industriei de dulciuri precum Nestlé, Ulker şi Ritter Sport. Câştigătorul-surpriză a fost un fond de investiţii necunoscut pe piaţa locală, în spatele căruia se află însă familia austriacă Meinl.

5. 21.000 de şomeri au ieşit din statistici. Şomajul a scăzut la 7,4%. Rata şomajului a scăzut în luna iunie la 7,44%, pentru cea de-a treia lună consecutiv în acest an, după ce în luna mai a fost de 7,67%. În prezent, numărul total de şomeri din România este de aproximativ 681.000. Cei mai mulţi şomeri sunt în continuare în judeţele Vaslui (unde rata şomajului este de aproape 14%) şi Mehedinţi (12,3%), urmate de Teleorman (12%), Dolj (11,3%), Ialomiţa (aproape 11%).


6. Cea mai mare pierdere din România: 334 mil. euro. Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, deţinut de miliardarul indian Lakshmi Mittal, a atins anul trecut un record greu de egalat de către orice companie românească, respectiv o pierdere de 334 mil. euro (1,4 mld. lei), reprezentând 40% din afacerile aferente aceluiaşi an, de 845,7 mil. euro (3,58 mld lei. euro). Rezultatul a fost determinat de scăderea cu peste 50% a afacerilor combinatului, în condiţiile în care vânzările de oţel la nivel mondial au scăzut puternic din cauza crizei, iar preţul oţelului s-a prăbuşit. Compania exportă cea mai mare parte din producţie.

7. Vânzările Dacia au crescut cu 18% în primele şase luni ale anului. Vânzările Dacia au înregistrat o creştere de peste 18% la nivelul primelor şase luni ale acestui an la aproape 182.000 de autovehicule, dintre care 170.000 de autoturisme, în avans cu 16% şi 12.400 de vehicule utilitare, în creştere cu peste 61% potrivit statisticilor Renault. Astfel, vânzările Dacia din S1 2010 au le-au egalat pe cele din întreg anul 2006, atunci când gama era alcatuită numai din modelul Logan sedan. La nivelul pieţei vest-europene Dacia a înregistrat un avans de aproape 30% la peste 116.000 de unităţi, valoare aferentă unei cote de piaţă de 1,6%.

8. O nouă ruptură la Muşat: Dragne a plecat cu 10 avocaţi. Avocatul Ion Dragne, numărul doi în cadrul casei de avocatură Muşat & Asociaţii, unde ocupa poziţia de deputy managing partner, a părăsit firma pentru a fonda "Dragne şi Asociaţii", alături de un grup de circa zece avocaţi din rândul avocaţilor şi colaboratorilor firmei conduse de Gheorghe Muşat. Dragne, unul dintre cei mai experimentaţi avocaţi litigatori de pe piaţă şi prodecan al Baroului Bucureşti, a înfiinţat propria firmă la sfârşitul lunii iunie, iar potrivit informaţiilor de pe site-ul Baroului Bucureşti, alături de Dragne mai sunt încă cinci avocaţi asociaţi, printre care şi Delia Bosman, fost partener în cadrul Muşat & Asociaţii.


9. Gică Popescu îşi face un bazar de 10 mil. euro în Rahova. Fostul fotbalist Gică Popescu, 43 de ani, îşi face un centru comercial de tip bazar în apropiere de piaţa Rahova din Capitală, pe terenul fostei fabrici de vopsele a producătorului Fabryo Corporation, în urma unei investiţii de 10 milioane de euro. "Eu cred în viitorul şi posibilităţile pieţei imobiliare, spre deosebire de alţii. Cred în potenţialul acestei ţări. Trebuie să avem curaj ca să putem face ceva. În septembrie-octombrie voi deschide un centru comercial, Doldora Bazaar, în Rahova", a spus Gică Popescu, unul dintre cei care şi-au plasat banii câştigaţi din fotbal în afaceri imobiliare în ultimul deceniu.


10. Restanţele populaţiei au urcat la 4,2 mld. lei în mai. Restanţele mai mari de 30 de zile ale populaţiei au ajuns în mai la 4,18 miliarde de lei, fiind în creştere cu 4,8% faţă de luna anterioară şi cu 142% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele BNR. Numărul restanţelor a coborât uşor în aceeaşi lună până la 1,06 milioane de cazuri. Cele mai multe cazuri, adică în jur de 75% din valoarea totală a restanţelor, au fost în continuare întârzierile la plată mai mari de 90 de zile, contabilizate de bănci ca fiind pierdere. Restanţele la creditele în lei reprezentau mai mult de jumătate din total, ajungând la 2,33 miliarde de lei.