Câştigarea Cupei Mondiale ar putea susţine creşterea economică în Spania sau Olanda

Ziarul Financiar 09.07.2010

Adevăratul câştigător al finalei Cupei Mondiale ar putea fi economia ţării campioane, urmând ca Spania sau Olanda să beneficieze de o creştere economică suplimentară de circa 0,25 puncte procentuale de pe urma victoriei în cel mai urmărit meci al lumii, consideră mai mulţi analişti, scrie Mediafax Business.

Accelerarea creşterii economice va avea la bază cheltuielile mai mari pentru consum şi ar putea ajunge la aproximativ 0,25 puncte procentuale, potrivit analistului ABN Amro Bank Hein Schotsman, citat de Bloomberg. Pentru Spania, câştigarea Cupei Mondiale ar putea însemna creştere economică în 2010 în loc de contracţie.
Finala Cupei Mondiale între două state europene oferă un prilej de bucurie populaţiei în toiul crizei datoriilor suverane.

Ambele finaliste au nevoie de câştigarea trofeului, notează Bloomberg. Olanda, încă afectată de costurile salvării de la prăbuşire a principalelor instituţii financiare ale ţării, a trecut şi printr-o cădere a guvernului în februarie, în timp ce în Spania una din cinci persoane nu are un loc de muncă, şomajul fiind cel mai ridicat din Uniunea Europeană.