Vânzările fabricii de mobilă Lemet Câmpina, de trei ori mai mari

Autor: Ioana David 11.07.2010

Producatorul de mobilă Lemet din Câmpina a înregistrat o creştere de aproape 200% a vânzărilor, la 2 mil. lei (0,5 mil. euro), în săptămâna majorării TVA, nivel record pentru companie. Astfel, cumpărătorii s-au grăbit să prindă ultimele zile cu preţuri nemajorate, în condiţiile în care de la 1 iulie TVA a crescut cu 5 procente, la 24%.
"Banii există. Lumea trebuie să înceapă să cheltuiască numai că toţi aşteaptă reducerile", a spus Alexandru Rizea, directorul general al Lemet.
Compania a decis să păstreze preţurile şi după 1 iulie şi să suporte majorarea TVA din marje. Anul trecut, Lemet a avut o cifră de afaceri de 61 mil. lei (14,4 mil. euro) şi un profit net de 5 mil. lei (1,2 mil. euro), în timp ce pentru 2010 şi-a bugetat afaceri de 71 mil. lei (16,9 mil. euro) şi un nivel al profitului net de 6,8 mil. lei (1,6 mil. euro). Lemet se numără printre cele mai mari zece companii din industria mobilei şi este controlată de Alexandru Rizea.
"Este posibil să fim sub estimări. Revizuim prognozele pentru că lucrurile s-au schimbat. Am crezut că vom fi în linie cu celelalte ţări (care încep să îşi revină - n.red.) din punctul de vedere al climatului macroeconomic, dar nu este aşa", a mai spus Rizea.
El adaugă faptul că în anii trecuţi, la nivelul afacerii pe care o conduce a sesizat o sezonalitate, în care perioadele de creştere erau în februarie-martie şi din iunie. Până acum, potrivit lui Rizea, tiparul s-a menţinut, însă nu are "nicio certitudine cum va merge piaţa în semestrul doi".
Reţeaua de magazine afiliată companiei care operează sub brandul Lem's numără 84 de unităţi în sistem de franciză. De la începutul anului, Rizea spune că au fost închise patru magazine, deschise alte zece şi sunt planuri să deschidă încă şase. "Este o reţea vie. Oricând se poate închide un magazin şi deschide altul la loc", a mai spus Rizea.
În primele şase luni ale acestui an, vânzările Lemet au fost mai mici comparativ cu cele din perioada similară a anului 2009. La nivelul întregii pieţe de mobilă, vânzările sunt slabe încă de anul trecut, scăderea puterii de cumpărare şi prăbuşirea pieţei imobiliare fiind principlaii factori care au tras în jos afacerile cu mobilă. Nici companii mari precum Mobexpert sau IKEA nu au fost ocolite de scăderile din piaţă, afacerile lor urmând trendul pieţei.
Retailul local de mobilă este estimat sub 1 mld. euro anual, iar alte companii active sunt kika, Neoset sau Staer.

Lemet Câmpina se numără printre cele mai mari zece companii din industria mobilei, o piaţă de 1 mld. euro anual, şi este controlată de Alexandru Rizea.

Reţeaua de magazine afiliată companiei care operează sub brandul Lem's numără 84 de unităţi în sistem de franciză.