Asigurătorul preluat de AXA, pierderi cât jumătate din afaceri

Autor: Angela Placinta 11.07.2010

Omniasig Life, asigurătorul preluat recent de gigantul francez AXA, a înregistrat anul trecut pierderi cât jumătate din afacerile totale.
Astfel, în timp ce veniturile din prime brute subscrise au fost de 25,8 milioane de lei (6,1 milioane de euro) anul trecut, pierderea companiei s-a ridicat la 14,2 mil. lei (3,4 mil. euro), potrivit raportului anual publicat recent.
Omniasig Life este o companie de mici dimensiuni care activează pe piaţa asigurărilor de viaţă. Comparativ cu 2008, primele brute subscrise de asigurător s-au redus cu 49%, în timp ce pierderea s-a majorat cu 38%. De altfel, în ultimii patru ani compania a mers constant pe minus, pierderile cumulate în această perioadă fiind de 52 mil. lei.

De la austrieci la francezi
La sfârşitul anului trecut Omniasig Life, companie controlată pe atunci de grupul austriac Vienna Insurance, a fost achiziţionată de grupul francez AXA, unul dintre cei mai mari asigurători la nivel european şi mondial.
Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică, dar poate fi estimată la circa 10 milioane de euro, având în vedere faptul că este vorba de un asigurător de mici dimensiuni. Vânzătorul, Vienna Insurance Group, este cel mai mare grup de asigurări de pe piaţa locală, având în portofoliu companii ca Omniasig (specializată pe asigurări generale), Asirom, BCR Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă.
Săptămâna trecută francezii au anunţat că preluarea Omniasig Life a fost finalizată, iar acum aşteaptă aprobarea autorităţilor. "Intrarea pe piaţa de asigurări de viaţă din România ne oferă o oportunitate suplimentară pentru a ne dezvolta activităţile din Europa Centrală şi de Est", a declarat Cyrille de Montgolfier, CEO al AXA în Europa Centrală şi de Est.
Francezii au încercat de mai multe ori să intre pe piaţa locală printr-o achiziţie, participând inclusiv la licitaţia pentru Asiban (cea mai mare tranzacţie din piaţa asigurărilor), dar de fiecare dată au pierdut în faţa unor competitori care au fost dispuşi să cheltuiască mai mult.