Barclays: Uitaţi leul, banca centrală se va opune aprecierii

Autor: Liviu Chiru 11.07.2010

Leul a fost ajutat de eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional, iar riscurile sunt mai mici, însă potenţialul său de apreciere este limitat chiar de BNR, notează analiştii Barclays Capital, una dintre cele mai mari bănci de investiţii europene, care le recomandă investitorilor să se orienteze spre alte valute.
"Scăderea primei de risc este contrabalansată, în opinia noastră, de riscul ca autoritatea monetară - atentă şi la revenirea economiei - să dorească să menţină leul ieftin", afirmă analiştii Barclays, recomandând o poziţie "neutră" faţă de leu. Industria este singurul motor al economiei care continuă să tragă pentru creştere, însă ea răspunde în mare parte cererii externe, în timp ce consumul intern rămâne foarte slab. Comerţul şi construcţiile nu reuşesc încă să se stabilizeze, înregistrând scăderi faţă de nivelurile consemnate în 2009, când deja se ajustaseră dramatic.
Barclays reaminteşte că eliberarea celei de-a cincea tranşe din împrumutul de la FMI, de 913 milioane de euro, va facilita finanţarea deficitelor bugetar şi de cont curent şi ar putea chiar să atragă noi fluxuri de capitaluri private. Pe de altă parte, Guvernul a fost nevoit să aplice măsuri dure de ajustare fiscală pentru a obţine banii de la FMI, iar tăierile de cheltuieli complică revenirea economiei.
Prognoza Barclays arată că euro va urca din nou spre 4,3 lei în orizontul următoarelor trei luni, după care îşi va reveni uşor, urmând să coboare la 4,25 lei, în vara lui 2011.
Analiştii Barclays au aceeaşi recomandare de poziţie "neutră" şi faţă de forintul maghiar, zlotul polonez sau coroana cehă, notând că evoluţia lor depinde în mare parte de sentimentul investitorilor internaţionali, în timp ce indicatorii fundamentali interni sunt în cel mai bun caz benigni.
Paradoxal, englezii sunt mai optimişti în privinţa leului decât mulţi dintre analiştii locali, care văd euro urcând peste nivelul de 4,3 lei în următoarele 12 luni. Spre exemplu, analiştii de la Bucureşti ai ING Bank consideră că BNR intenţionează să traseze un nou culoar pentru curs, între 4,2 şi 4,4 lei pentru un euro, uşor mai sus faţă de vechiul culoar 4,1 - 4,3 lei/euro.
Barclays a anticipat corect la sfârşitul anului trecut că leul avea potenţial de apreciere, datorită atractivităţii mari a titlurilor de stat româneşti, care ofereau la acel moment randamente relativ ridicate.