Singura schimbare pe Bursă, dată de înrăutăţirea sentimentului extern

Autor: Vlad Anastasiu 11.07.2010

Brokerii nu se aşteaptă nici în această săptămână ca apatia care s-a instalat pe bursa locală să dispară, decât în cazul în care sentimentul de pe pieţele externe se înrăutăţeşte, ceea ce nu ar mai susţine evoluţiile pozitive ale BVB.
"Singura schimbare pe termen scurt care ar putea să afecteze piaţa locală este înrăutăţirea sentimentului extern, schimbare care nu va fi pe placul investitorilor pentru că piaţa va reacţiona negativ şi va accentua scăderile. În această perioadă, chiar dacă sentimentul extern s-a păstrat pozitiv, lipsa investitorilor de pe piaţa locală a făcut ca indicii să nu aibă forţă, iar per ansamblu Bursa nu a performat", a explicat Mihai Chişu, broker în cadrul societăţii de intermediere IFB Finwest din Arad.
Bursa a înregistrat săptămâna trecută un parcurs pozitiv în mare parte, însă aprecierile au fost extrem de reduse în piaţă, evoluţie dată în principal de reducerea puternică a volumelor şi rulajelor din piaţă.
Vineri, spre exemplu, rulajul total al pieţei s-a ridicat la puţin peste 1,5 mil. euro, în timp ce volumul de tranzacţionare abia a depăşit nivelul de 11,8 milioane de acţiuni.
"Scăderea atât de mare a lichidităţii în piaţă este un efect pe timp de vară coroborat cu incertitudinea mare, în special pe plan intern. Incertitudinea reduce iniţiativa investitorilor de a cumpăra sau a vinde, pentru că nu ştiu ce să aleagă. Este foarte greu să mai pleci de la fundamente, în condiţiile în care aceste repere sunt greu de definit în această perioadă", a adăugat Chişu.
În ultima şedinţă, cea mai mare apreciere din piaţă a fost consemnată de indicele energetic BET-NG, care a urcat cu peste 0,5%, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piaţă, a înregistrat o creştere de puţin peste 0,4%.
Societăţile financiare grupate sub BET-FI au închis pe minus, cu o corecţie de 0,12%, cea mai mare scădere la această categorie fiind consemnată de titlurile SIF Moldova (SIF2), care au pierdut peste 1% faţă de referinţă.
Aprecierea din sectorul energetic a fost susţinută în principal de titlurile OMV Petrom (SNP), care au urcat vineri cu 2% faţă de referinţă, la nivelul de 0,306 lei/unitate.
"Este puţin probabil ca evoluţia Bursei să se schimbe în următoarea perioadă. Poate reuşim să împrumutăm din evoluţiile externe, odată cu raportările financiare trimestriale, însă dacă lichiditatea pieţei nu creşte şi rămâne tot atât de mică, piaţa nu se va mişca", a continuat Chişu.
Cele mai mari scăderi de vineri au fost consemnate de titlurile Azomureş Tg. Mureş (AZO), care au coborât cu peste 4,5% faţă de referinţă, urmate îndeaproape de acţiunile Electroputere Craiova (EPT), care au înregistrat o scădere de aproape 3% faţă de referinţă. O corecţie similară a fost consemnată şi de acţiunile Broker Cluj (BRK), care au pierdut peste 2,1% faţă de cotaţia de referinţă.
Pe extern, principalele pieţe europene au înregistrat evoluţii pozitive toată săptămâna trecută, aprecierea pe indicele regional Euro Stoxx 50 depăşind 2%.
"Evoluţiile pozitive de pe extern influenţează şi piaţa locală, dar în ultima perioadă aceste psihologii împrumutate nu mai reuşesc să capteze optimismul investitorilor locali", a încheiat Chişu.

De urmarit astazi