Preşedintele Traian Băsescu dă o speranţă că s-ar putea reveni la TVA de 19% prin impozitarea pensiilor

Autor: Iulian Anghel 11.07.2010

PreŞedintele Traian Băsescu (foto dr.) insistă că TVA trebuie redusă, concomitent cu majorarea tuturor pensiilor, însă premierul Emil Boc (foto st.) continuă să susţină că atunci când Taxa pe Valoarea Adăugată a fost majorată de la 19% la 25% nu exista altă soluţie.
Impozitarea pensiilor nu acoperă veniturile aduse de majorarea TVA, mai spune premierul, contrazicând, pentru a doua oară într-o săptă mână, punctul de vedere al preşedintelui, potrivit căruia alternativa la majorarea TVA ar fi fost impozitarea tuturor pensiilor.
Potrivit şefului Finanţelor, Sebastian Vlă descu, din majorarea TVA statul va obţine venituri suplimentare de 3,5-4 mld. lei până la finele anului. Potrivit calculelor ZF, o eventuală impozitare a tuturor pensiilor ar fi adus statului venituri de maximum 2,7 mld. lei până la finele anului. Traian Băsescu a susţinut, sâmbătă, în comuna nemţeană Doljeşti, unde localnicii i
s-au plâns de creşterea preţurilor, că TVA "trebuie dată înapoi jos" şi că toate pensiile trebuie impozitate.
"Nu se vor tăia, se vor impozita", a spus Băsescu despre pensii.
Replica premierului a venit o zi mai târziu: "Impozitarea pensiilor nu acoperă în totalitate creşterea TVA. În consecinţă, vor trebui şi alte măsuri avute în vedere şi de analizat. Trebuie ca Parlamentul să aprobe aceste lucruri".
Aflat ieri la Tulcea, premierul a mai afirmat că, prin impozitarea tuturor pensiilor, TVA poate fi redusă cu câteva procente, însă tot rămâne o parte care trebuie acoperită în continuare prin alte măsuri, în acest sens Guvernul având în lucru mai multe scenarii.
Premierul a reiterat că, la momentul la care s-a decis majorarea TVA, nu exista altă soluţie.
Economiştii sugerează însă că răul a fost deja făcut şi că o eventuală micşorare a TVA nu va însemna şi scăderea preţurilor.
Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a arătat, la finele săptămânii, într-o emisiune televizată: "Dacă statul ar veni cu mă sura asta, nu exclud ca comercianţii să se bucure că nu mai plătesc TVA, dar preţurile să nu le dea înapoi de unde au plecat. Piaţa-i piaţă".