ButanGas ia o firmă controlată de Muntmark, dezvoltatorul proiectelor CEZ şi Petrom

Autor: Roxana Petrescu 11.07.2010

ButanGas România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a distribuţiei de gaz petrolier lichefiat, a achiziţionat 90% din acţiunile companiei constănţene Romconstruct Top, făcând astfel primul pas în ceea ce priveşte dezvoltarea de proiecte eoliene după ce şi-a anunţat interesul pentru segmentul producerii de energie din surse regenerabile încă din 2008.
Înainte de această tranzacţie, acţionarul majoritar al Romconstruct Top era omul de afaceri suedez de origine română Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte eoliene din România cu o prezenţă extrem de discretă.
Muntmark se află la baza dezvoltării proiectelor pe care cehii de la CEZ şi Petrom, cea mai mare companie locală, le dezvoltă în Dobrogea. Astfel, conform datelor publicate în Monitorul Oficial, compania Romconstruct Top, care se ocupă de producerea de energie electrică şi avea în 2008 afaceri de circa 460.000 de euro, era controlată în proporţie de 55% de către Muntmark, restul acţiunilor fiind împărţite între mai multe persoane fizice şi o firmă care era deţinută tot de Muntmark. După tranzacţie, ButanGas România deţine 90% din acţiunile Romconstruct Top, iar Muntmark mai rămâne cu 10% din titlurile companiei.

Bani de la UE
Potrivit datelor disponibile, Romconstruct Top este beneficiarul uneia dintre cele mai mari finanţări europene acordate până acum pe piaţa locală pentru creşterea competitivităţii, firma beneficiind de fonduri de 62,48 de milioane de lei (circa 15 milioane de euro) pentru realizarea unui parc eolian în localitatea dobrogeană Siliştea. Valoarea totală a proiectului este de 177,1 milioane de lei (42 de milioane de euro).
Ţinând cont de faptul că investiţia pentru instalarea unui MW de capacitate în proiecte eoliene costă între 1,5 şi 1,8 mil. euro, parcul pe care îl dezvoltă Romconstruct Top ar putea avea o capacitate de până la 28 MW, ceea ce ar presupune montarea a circa 14 turbine de
2 MW, acesta fiind un parc de dimensiuni mici. Reprezentanţii ButanGas România nu au putut fi contactaţi pentru detalii suplimentare.
Potrivit celor mai recente estimări, ButanGas România estimează pentru anul acesta afaceri de 79 de milioane de euro, mai mari cu 20% faţă de rezultatul raportat de companie anul trecut, în contextul în care majoritatea jucătorilor din mediul de afaceri întrevăd scăderi chiar şi mai mari comparativ cu 2009.
Compania a declarat că o parte din creştere ar putea veni prin preluarea afacerilor abandonate de micii comercianţi de gaz petrolier lichefiat care nu vor mai putea face faţă condiţiilor din piaţă.
Anul trecut, potrivit estimărilor ButanGas România piaţa de profil a scăzut cu circa 8-10% pe fondul scăderii economice şi implicit a consumului, ajungând la o valoare de circa 330 de milioane de euro.
Grupul ButanGas a fost fondat în anul 1948 de către Iosif Constantin Drăgan, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din România care a încetat din viaţă în 2008. Chiar din 2001 Drăgan decide să cedeze conducerea operaţiunilor grupului către soţia sa Veronica Guşă, care ocupă funcţia de preşedinte executiv al ButanGas. Potrivit estimărilor făcute de Forbes, Veronica Guşă de Drăgan este cea mai bogată femeie din România, cu o avere estimată la 420 - 450 mil. euro.