LICITAŢII DE TOP / Un colţ de Orient

Autor: Remus Andrei Ion 12.07.2010

Balcicul este românesc! Paul Miracovici a spus-o întregii lumi aşa cum s-a priceput mai bine, în 1937, când a desenat o serie de afişe pentru ONT. Au fost apoi ani în care BALCIC ROUMANIE era de ascuns. Acum, bulgarii povestesc puţin despre istoria românească a Balcicului, chiar şi în incinta Palatului Regal, dar românii sunt bine primiţi acolo, şi pe fostul domeniu regal, şi prin salba de cârciumioare unde meniurile sunt deja şi în limba română.

Afişul lui Miracovici "UN COIN D'ORIENT BALCIC ROUMANIE", pereche cu un altul în germană care face reclamă la plajele de la Marea Neagră, este licitat la Artmark. Printurile au fost conservate bine, chiar dacă unul dintre recenţii posesori s-a grăbit să testeze metode de restaurare neprofesioniste. Cu rame albe, alese de custozii Artmark, cele două afişe istorice ar fi stat bine la licitaţia... Christie's de la New York, Print and multiples, pe 21 iulie.

Licitaţia americană (http://www.christies.com/calendar/?CIDâ5447010009101) se va deschide cu trei gravuri Durer, accesibile oricui de pe planeta arte: sunt evaluate între 600 şi 12.000 de dolari. În catalog mai sunt Joan Miro, Picasso - 16 lucrări, Rembrandt - 13 lucrări, Warhol, Matisse, Toulouse-Lautrec, Dubuffet, Giacometti, Magritte etc., dar fără Dali!

Miracovici nu ajunge la New York, ci doar la Constanţa şi apoi la Mamaia, unde Artmark ţine licitaţia de orientalism. Până acum, Autostrada Soarelui nu a mai cunoscut aşa plimbare de opere de artă şi nici Mamaia nu s-a apropiast cât de cât de celebritatea culturală a Balcicului... Vânzările se vor face masiv la telefon, cel mai probabil, iar banii adunaţi prin porturile şi pe plajele litorale se vor rula şi sub ciocănelul care atribuie lucrările acestei licitaţii cochete. Se licitează printre altele o lucrare mică a Magdalenei Rădulescu, "Vânzătorul de covoare", care are pe spate mai multe trimiteri şi înregistrări oficiale, dar şi o dedidaţie a artistei pentru colecţionarul Caraman! Un alt colecţionar de renume apare în prezentarea pastelului lui Luchian, "Evreul". E vorba despre Ludovic Spiess, care a fost printre ultimii posesori.... Merită citită povestea acestei lucrări... Şi, pentru un portret de expresie, să exersăm comparaţia cu o vânzare recentă de la Sotheby's Londra: "Studiu de portret", executat de un maestru olandez şi cumpărat cu 2.505.250 lire sterline...

1 august aduce ultima licitaţie a verii şi, timp de o lună, se vor putea face retrospectivele vânzărilor din prima jumătate a anului, dar mai ales socoteli şi planuri pentru viitoare achiziţii: se vor licita din nou multe opere ale marilor pictori români, aşa cum nu s-au mai licitat în anii trecuţi: Tonitza, Pallady, Grigorescu, Petraşcu, Iser, Ressu, Mutzner, Schweitzer Cumpăna, Baba, Ţuculescu, Dărăscu, etc. Mai puţin Steriadi, Şirato, Luchian. Lista este lungă şi oferta deloc discretă. Este discretă însă comunicarea ofertelor, la Casa Alis în special. Fiind cea mai veche şi puţin restrictivă casă de licitaţii de artă, Alis se află încă în vizorul negustorilor şi al vechilor colecţionari... Publicul nou află doar întâmplător de oferte, chiar dacă licitaţiile se organizează o dată la două săptămâni... Goldart pare să treacă peste pragul impus de comerţul direct, negustoresc, şi caută o promovare a licitaţiilor în media. Dar cum vânzările sunt de criză, apar destul de greu bani pentru promovare intensă... Artmark însă îşi continuă seria de vânzări-record, promovând intens şi profesionist orice ofertă. Cataloagele Artmark, cele mai bogate în informaţii, ajung la publicul interesat, colecţionari vechi şi noi, la comentatorii spontani sau profesionişti ai pieţei, cu săptămâni bune înainte de licitaţii... Este de aşteptat ca lumea colecţionarilor să devină tot mai independentă de negustori, să admită eleganţa şi aportul de calitate al licitaţiilor directe, fără chibiţi, cu lecturi specializate de plăcere, cu documentări pasionate... Atunci, vor fi căutate în mod direct lucrările de artă şi nu cei care le vând, selecţia se va face după anvergura artistică şi nu după influenţa locului şi a personajelor care fac oferta... O pictură a lui Baba, Ciucurencu, Pallady, de exemplu, ar trebui să îşi păstreze valoarea indiferent de galeria unde se vinde. Asta în condiţiile în care vânzătorul oferă garanţii clare de autenticitate şi provenienţă, criterii despre care legea încă nu se pronunţă ferm. Despre aceste lucruri vom aduce informaţii în Ziarul de Duminică pe perioada pauzei de licitaţii.

Acum iată o selecţie last minute din ofertele licitaţiilor de vară: Ion Voinescu - "Coş cu cireşe", ulei pe lemn, Popescu Ghimpaţi - "Târg", ulei pe carton, un Vermont de primăvară: "În grădină", ulei pe pânză, "Nud şezând", o pictură a lui Ştefan Constantinescu (toate la Alis), Tonitza, cu o postură asemănătoare a modelului, "Nud în iatac", ulei pe carton, Magdalena Rădulescu - "Tânăr arab", ulei pe piele lipită pe lemn, plus afişele lui Miracovici (la Artmark), un nou bronz al lui Mircea Roman - "Fusta", "Portul din Nisa" văzut de Ionescu Sin, o acuarelă a lui Cheller - "Natură statică", Ştefan Popescu - "Peisaj cu pod", Nicolae Grigorescu - "La păşune", un altfel de Piliuţă - "Bătrâneţe" şi încă o temă plăcută lui Petraşcu - "Turn la Târgovişte" (la Goldart).

artalicitata@blogspot.com

Calendar licitaţii

Alis: 24 iulie, 4 septembrie

Artmark: 17 iulie la Mamaia, 30 septembrie

Goldart: 18 iulie, 1 august

Monavissa: 24 iulie, licitaţie de carte