DICŢIONAR DE LICITAŢII / Vânzarea, comisioanele şi noile impozite

Autor: Daniel Nicolescu 12.07.2010

Licitaţiile de artă constituie în zilele noastre modul ideal de tranzacţionare, la nivel internaţional, a unui obiect de artă. Cum, însă, această metodă are tainele ei şi solicită un grad ridicat de pricepere şi experienţă, este indicat ca, în anumite situaţii, cel care vinde să solicite sfaturile specialiştilor, spre a evita erorile şi a nu rămâne în pagubă. Aceşti profesionişti ai vânzărilor de artă au început să se formeze şi la noi, iar consultarea lor vă va sluji interesele şi vă va călăuzi spre cele mai potrivite case de licitaţii.

Atunci când veţi pune în vânzare un obiect, e util să aveţi în vedere cel puţin trei aspecte. În primul rând - estimarea, care va trebui să fie cât mai apropiată de preţul pieţei. Nu este deloc indicat să supraevaluaţi o operă, căci există riscul ca ea să rămână neadjudecată. O estimare rezonabilă îi poate, în schimb, atrage pe potenţialii cumpărători, incitându-i să intre în jocul licitaţiei şi să pluseze. Cheltuielile de vânzare (comision, taxă de licitaţie) trebuie să fie adaptate obiectului licitat şi să se înscrie în parametrii fixaţi de cutumele internaţionale, adică între 12 şi 20%. La noi, cuantumul comisioanelor, potrivit regulamentelor de funcţionare a celor mai importante instituţii de licitaţii, sunt următoarele:

Goldart: "În situaţia efectuării vânzării, deponentul primeşte din partea Casei de Licitaţie preţul de adjudecare în lei, din care se reţine comisionul de 15,5% (care include TVA).

La Alis, comisioanele sunt stabilite în funcţie de preţul de ajudecare: "La valoarea de adjudecare se adaugă următoarele comisioane (care includ toate taxele): 19,50% pentru fiecare obiect a cărui valoare de adjudecare este inferioară sumei de 10.000 lei (inclusiv); 17,25% pentru fiecare obiect a cărui valoare de adjudecare este cuprinsă între 10.001 şi 50.000 lei (inclusiv); 15,00% pentru fiecare obiect a cărui valoare de adjudecare este mai mare de 50.000 lei.

Monavissa stabileşte comisionul în funcţie de natura obiectul licitat: "În situaţia efectuării vânzării de obiecte înscrise la capitolul Diverse, Artă Decorativă, Carte/Manuscris, deponentul primeşte din partea Casei de Licitaţie preţul de adjudecare în lei, din care se reţine comisionul Casei de Licitaţie, respectiv 15,5% (comisionul include TVA şi taxa de suită în cazul lucrărilor de artă plastică sau impozitul pe proprietate intelectuală) din preţul de adjudecare. Orice alta taxare impusă de lege va fi anunţată şi se va aplica."

În situaţia efectuării vânzării de obiecte înscrise la capitolul Artă Plastică, deponentul primeşte din partea Casei de Licitaţie preţul de adjudecare în lei, din care se reţine comisionul Casei de Licitaţie, respectiv 16,5% (comisionul include TVA şi taxa de suită în cazul lucrărilor de artă plastică sau impozitul pe proprietate intelectuală) din pretul de adjudecare. Orice altă taxare impusă de lege va fi anunţată şi se va aplica.

Regulile Artmark fixează comisionul în raport de valoarea şi numărul lucrărilor adjudecate de un singur deponent: "Comisionul/taxa Casei de Licitaţie este de 20% din preţul de adjudecare. În cazul în care, în cadrul aceleiaşi licitaţii, participantul adjudecă cel puţin 3 lucrări, iar valoarea totală adjudecata depăşeşte 25.000 euro, comisionul/taxa scade la 15%. Membrii Artmark, deţinători de card de membru Artmark, beneficiază de o reducere a comisionului la 18%."

În general, este important să negociaţi condiţiile de marketing al vânzării, pentru că numeroase "detalii" permit o optimizare a potenţialului operei.

În sfârşit, fixarea preţului de rezervă (vezi ZD, nr. 26-509) se cuvine studiată cu multă atenţie şi pricepere, căci un preţ prea ridicat poate să dăuneze vânzării.

În noile condiţii de impozitare (impozitul "pe orice venit" de care vorbea recent preşedintele ţării), piaţa licitaţiilor va fi, întocmai multor alte domenii, serios afectată/perturbată. Cum vor reacţiona casele spre a-şi limita pierderile? Greu de spus. O pseudosoluţie ar fi, desigur, creşterea comisionului (ceea ce ar contraveni atât bunului-simţ, cât şi tradiţiei internaţionale). În această situaţie, deponentul va beneficia, în cazul adjudecării, de sume considerabil mai mici, o dată din cauza propriului impozit datorat la stat şi în al doilea rând din pricina comisionului sporit.